A sütőtökös penne az egyik legfinomabb és a leggyorsabban elkészíthető fogás, amit ősszel a tányérunkra tehetünk..
Kezdjük azzal, hogy a sütőtök igazi szuperélelmiszer, amellett, hogy kalóriatartalma alacsony, kiemelkedően magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk az A-vitamin előállításához használhat fel. De megtalálható benne a B1,-, B2-, C és az E-vitamin is. Ezen kívül olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása is. Ásványi anyagok közül gazdag cinkben, káliumban, magnéziumban és vasban, de omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.
A mi receptünkben a sütőtök tökéletesen passzol a pancettához, de ennek hiányában a kolozsvári szalonna is tökéletesen megteszi. A recept ugyanakkor hús nélkül is elkészíthető. Készíthetjük penne tésztával, de a rövidebb tészták közül passzol hozzá a rigatoni, vagy a tortiglioni is.
A sütőtökös tészta nagyon gyorsan elkészíthető, így ideális egy last minute ebédhez, amit elvihetünk a munkahelyünkre. Szükségünk lesz hozzá 500 g sütőtökre, 50 g pancettára, vagy kolozsvári szalonnára (szeletelve vagy kockára vágva), 1 mogyoróhagymára, 1 pohár
fehérborra, extra szűz olívaolajra, és ízlés szerinti mennyiségű sóra, borsra és vajra és parmezán sajtra.
A sütőtökös tészta elkészítéséhez először megtisztítjuk a sütőtököt, eltávolítjuk a héját és a magvakat, majd kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott mogyoróhagymát, majd hozzáadjuk először a szalonnát, majd a sütőtököt, és nagy lángon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a kevéske fehérborral. Ezután lejjebb vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a sütőtök szétesik. Ezután elzárjuk a lángot, és egy kevés vajat adunk a mártáshoz. Figyeljünk arra, hogy a mártásnak nagyon krémesnek kell lennie! Ezután, miután a tésztát al dentére főztük, beledobjuk a mártásba, mindent jól összekeverünk, és reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
Sütőtökös rizottó
Az őszi ízeknél maradva szintén kitűnő recept a sütőtökös rizottó is, amivel magunkkal vihetjük a munkahelyünkre az otthon melegségét. Ez a sütőtökös recept egy vidéki olasz eredetű étel, csak az intuíció, a gyakorlat és a képzelőerő volt képes a sütőtököt és a rizst olyan étellé alakítani, amelyet ma már az ínyencek is ünnepelnek. Hogy mi olyan különleges a sütőtökös rizottóban, és mi teszi ellenállhatatlanná? Az egyszerűsége, amely magában foglalja a bölcsességet. Tökéletes étel minden alkalomra, a kétszemélyes vacsorától a munkahelyi ebédig és gazdagítható sok más hozzávalóval is!
ÖSSZETEVŐK
Risotto rizs 320 g
sütőtök 750 g
Hagyma 100 g
Zöldségleves, vagy húsleves kb. 1,5 l
parmezán sajt 80 g
Fehérbor 1 dl
Vaj 50 g
Fekete bors ízlés szerint
Finom só ízlés szerint
Extra szűz olívaolaj q.b.
A sütőtökös rizottó elkészítéséhez először is szükség van zöldségalaplére, de megteszi a vasárnapról maradt húsleves is. Ezután tisztítsuk meg a sütőtököt: távolítsuk el a héját és a magokat, majd szeleteljük fel a tököt, és vágjuk kockákra.
Ezután apróra vágjuk a hagymát és egy nagy serpenyőbe tesszük, amelyben felhevítettük az olajat Hagyjuk a hagymát nagyon kis lángon kb. 10 percig pirulni, amíg olyan puha nem lesz, hogy szétolvad, ezt a folyamatot egy csipetnyi sóval segíthetjük.
Ezután hozzáadjuk a sütőtököt és néhány percig pirítjuk, közben kevergetjük, hogy ne ragadjon le. Ezután kezdjük el hozzáadni egy merőkanálnyi forró zöldséglevest, vagy húslevest és apránként adagoljuk tovább, amíg a sütőtök meg nem fő ( ez kb. 20 perc lesz). A lényeg, hogy puha és krémes állagúnak kell lennie.
Közben melegítsünk fel egy serpenyőt, és öntsük bele a rizst. A száraz módszert használjuk, mert a rizs pirítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szemek tovább főjenek. Ezután magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg a rizst, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ezután öntsük le fehérborral, és azonnal keverjük meg, hogy ne ragadjon le Amint a bor teljesen elpárolgott, öntsük a rizst a sütőtökkel együtt a serpenyőbe.
Jól keverjük össze, és főzzük tovább a rizst, ha szükséges, adjunk hozzá forró húslevest. Ez a rizs mennyiségétől függően körülbelül 15-20 percig tart. Amikor elértük a megfelelő állagot, kapcsoljuk le a tűzhelyet. Adjuk hozzá a vajat és a reszelt parmezán sajtot. Adjunk hozzá egy kis fekete borsot és sót, és keverjük jól össze a rizottót. Várjunk 1-2 percet, majd tálaljuk ki a rizottót a tányérra.
K.T.