sütőtök, könnyű őszi ételek, egyszerű ételek, egészséges ebédek, reggeli, gasztro, ebéd ötletek, gyors ebéd
könnyű őszi ételek, egyszerű ételek, egészséges ebédek, reggeli, gasztro, ebéd ötletek, gyors ebéd

Gyors őszi ebéd az irodába – fantasztikus sütőtökös ételek

blank
blank

A sütőtökös penne az egyik legfinomabb és a leggyorsabban elkészíthető fogás, amit ősszel a tányérunkra tehetünk..

Kezdjük azzal, hogy a sütőtök igazi szuperélelmiszer, amellett, hogy kalóriatartalma alacsony, kiemelkedően magas a béta-karotin tartalma, amit a szervezetünk az A-vitamin előállításához használhat fel. De megtalálható benne a B1,-, B2-, C és az E-vitamin is. Ezen kívül olajok, zsírsavak, fehérjék, szénhidrátok és rostok gazdag forrása is. Ásványi anyagok közül gazdag cinkben, káliumban, magnéziumban és vasban, de omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. 

A mi receptünkben a sütőtök tökéletesen passzol a pancettához, de ennek hiányában a kolozsvári szalonna is tökéletesen megteszi. A recept ugyanakkor hús nélkül is elkészíthető. Készíthetjük  penne tésztával, de a rövidebb tészták közül passzol hozzá a rigatoni, vagy a tortiglioni is.

A sütőtökös tészta nagyon gyorsan elkészíthető, így ideális egy last minute ebédhez, amit elvihetünk a munkahelyünkre. Szükségünk lesz hozzá 500 g sütőtökre, 50 g pancettára, vagy kolozsvári szalonnára (szeletelve vagy kockára vágva), 1 mogyoróhagymára, 1 pohár
fehérborra, extra szűz olívaolajra, és ízlés szerinti mennyiségű sóra, borsra és vajra és parmezán sajtra.

A sütőtökös tészta elkészítéséhez először megtisztítjuk a sütőtököt, eltávolítjuk a héját és a magvakat, majd kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott mogyoróhagymát, majd hozzáadjuk először a szalonnát, majd a sütőtököt, és nagy lángon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a kevéske fehérborral. Ezután lejjebb vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a sütőtök szétesik. Ezután elzárjuk a lángot, és egy kevés vajat adunk a mártáshoz. Figyeljünk arra, hogy a mártásnak nagyon krémesnek kell lennie! Ezután, miután a tésztát al dentére főztük, beledobjuk a mártásba, mindent jól összekeverünk, és reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Sütőtökös rizottó

Az őszi ízeknél maradva szintén kitűnő recept a sütőtökös rizottó is, amivel magunkkal vihetjük a munkahelyünkre az otthon melegségét. Ez a sütőtökös recept egy vidéki olasz eredetű étel, csak az intuíció, a gyakorlat és a képzelőerő volt képes a sütőtököt és a rizst olyan étellé alakítani, amelyet ma már az ínyencek is ünnepelnek. Hogy mi olyan különleges a sütőtökös rizottóban, és mi teszi ellenállhatatlanná? Az egyszerűsége, amely magában foglalja a bölcsességet. Tökéletes étel minden alkalomra, a kétszemélyes vacsorától a munkahelyi ebédig és gazdagítható sok más hozzávalóval is!

ÖSSZETEVŐK
Risotto rizs 320 g
sütőtök 750 g
Hagyma 100 g
Zöldségleves, vagy húsleves kb. 1,5 l
parmezán sajt 80 g
Fehérbor 1 dl
Vaj 50 g
Fekete bors ízlés szerint
Finom só ízlés szerint
Extra szűz olívaolaj q.b.

A sütőtökös rizottó elkészítéséhez először is szükség van zöldségalaplére, de megteszi a vasárnapról maradt húsleves is. Ezután tisztítsuk meg a sütőtököt: távolítsuk el a héját és a magokat, majd szeleteljük fel a tököt, és vágjuk kockákra.

Ezután apróra vágjuk a hagymát és egy nagy serpenyőbe tesszük, amelyben felhevítettük az olajat Hagyjuk a hagymát nagyon kis lángon kb. 10 percig pirulni, amíg olyan puha nem lesz, hogy szétolvad, ezt a folyamatot egy csipetnyi sóval segíthetjük.

Ezután hozzáadjuk a sütőtököt és néhány percig pirítjuk, közben kevergetjük, hogy ne ragadjon le. Ezután kezdjük el hozzáadni egy merőkanálnyi forró zöldséglevest, vagy húslevest és apránként adagoljuk tovább, amíg a sütőtök meg nem fő ( ez kb. 20 perc lesz). A lényeg, hogy puha és krémes állagúnak kell lennie.

Közben melegítsünk fel egy serpenyőt, és öntsük bele a rizst. A száraz módszert használjuk, mert a rizs pirítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szemek tovább főjenek. Ezután magas hőfokon, gyakori kevergetés mellett pirítsuk meg a rizst, ez kb. 2-3 percet vesz igénybe. Ezután öntsük le fehérborral, és azonnal keverjük meg, hogy ne ragadjon le Amint a bor teljesen elpárolgott, öntsük a rizst a sütőtökkel együtt a serpenyőbe. 

Jól keverjük össze, és főzzük tovább a rizst, ha szükséges, adjunk hozzá forró húslevest. Ez a rizs mennyiségétől függően körülbelül 15-20 percig tart. Amikor elértük a megfelelő állagot, kapcsoljuk le a tűzhelyet. Adjuk hozzá a vajat és a reszelt parmezán sajtot. Adjunk hozzá egy kis fekete borsot és sót, és keverjük jól össze a rizottót. Várjunk 1-2 percet, majd tálaljuk ki a rizottót a tányérra.

K.T.