nyaralás, tippek
nyaralás, tippek

„Hurrá, nyaralunk!” után „Jaj, újból munka!”

blank
blank

H I R D E T É S

Ismered azt a zsigereidbe eljutó érzést, amikor arra gondolsz, hogy már csak néhány nap és a jól megérdemelt szabadságodat töltöd? Nem is akárhogy, hanem egy nyaralás keretén belül? Már csak rá gondolni is bizsergető érzés.

Hónap kérdése: Szerinted Balatonon vagy külföldön éri meg jobban nyári munkát végezni?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Jól tudjuk, hogy semmi sem tart örökké. A nyaralás időszaka pedig különösképp úgy tud eltelni, mintha csak néhányat pislogtunk volna. Ez is ismerős lehet.

Amíg az utazásra izgatottan készülünk és még a bőröndbe pakolás is élményt okoz, addig a hazautazás, annak tudata, hogy néhány nap múlva újból munkába kell állni már kevésbé örömteli.

A nyaralásnak, szabadságnak a pihenésről, feltöltődésről kell szólni. Azt is tudjuk, hogy egyszer mindez véget ér és visszaállunk a munkába. De ha már így kell lennie, akkor csináljuk úgy, hogy abba kevésbé haljunk bele.

Nyugalom! Nem te vagy az egyedüli, aki már a gondolattól is rosszul van, hogy a nyári szabadság, egy hosszabb nyaralás után dolgozni kell. Sőt, ennek a jelenségnek neve is van: post vacation blues, vagyis nyaralás utáni blues. Úgy hangzik, mint egy keserédes dal címe és a valóság is keserédes.

Ez az érzés még akkor is hatalmába keríthet, ha szereted a munkádat és a munkatársakkal, de még a vezetőséggel is jó a kapcsolatod. Fokozottabban érvényesül a szabadság utolsó napjait elrontó gondolat, hogy vissza kell térni dolgozni, ha sem a munka nem okoz örömet és még a kollégákkal is gond van.

Miért olyan rossz az utolsó nyaralós nap és miért ronthatjuk el azzal a gondolattal, hogy hamarosan megint dolgozni kell?

  • Mert vissza kell állítani a munka-hétköznapi élet rutinját,
  • Mert utol kell érni magunkat számos feladattal,
  • Mert úgy érezzük, hogy újból visszalépünk a taposómalomba,
  • Mert oda a pihenés, vár a túlterheltség,
  • Mert újból komoly döntéseket kell meghozni.

Nem könnyű a nyaralás, szabadság utáni élet, azonban, ha a fokozatosságot betartod, talán nem lesz akkora trauma. Hogy csináld?

Tervezz és szervezz előre

Amennyiben tudsz előre dolgozni, simítani a terepet, úgy tedd meg még a szabadságolás előtt. Ez azt jelenti, hogy ne halassz el fontos határidős feladatokat. Tudd le azokat még a nyaralás előtt, így amikor visszamész dolgozni, nem fogsz azonnal az őrület határára sodródni.

Fokozatosan!

Sokan mondják azt, hogy a nyaralást ki kell pihenni. Gondolnak itt az utazás fáradalmaira, és a hazaérkezés utáni pakolás rémségére. Az utazás – történjen az bármilyen közlekedési formában – kiveszi az emberből az erőt. Tehát valóban érdemes pihenni egy nagyot. Azután viszont arra ügyelj, hogy ne aludj túl sokat, igyekezz korábban ébredni és a nyaralás utáni feladatoknak láss neki: pakold ki a bőröndöt, indíts el egy mosást, kerüljön minden holmi a helyére, amelyet elvittél magaddal. Ezek az apró feladatok azt segítik, hogy a gondtalan pihenést magad mögött tudd és fokozatosan munkához láss.

Lista a teendőkről

Ha még néhány extra napod van a munkakezdésig, akkor tervezd meg az otthon töltött napokat. Oszd be úgy a feladatokat, hogy csinálj is valamit, de ne szakadj meg. Így még tudsz pihenni, de már fokozatosan beleengeded magad a tevékeny hétköznapokba. Ráadásul könnyebb átlátnod és megszervezned azt a néhány napot.

Feltöltődve

A nyaralás, szabadság célja az, hogy a munkát magad mögött tudd, el tudj attól szakadni. Az egész éves fáradalmakat kell ilyenkor kipihenni. Sajnos mindez nem tart örökké, a munkahelyedre azonban ne meggyötörve térj vissza, hanem gondolj mindig azokra az élményekre, amelyeket a pihenésed ideje alatt gyűjtöttél.

Nem kell világot váltani

Ha elérkezett a munkába állás napja, akkor próbáld meg úgy intézni az első napodat, hogy ne vállalj nagy feladatokat. Legyél hasznos a munkahelyeden, azonban tartsd a fokozatosság elvét. Így könnyebben megy a visszarázódás és nem megy el a munkakedved már a legelső napon.

Élménybeszámoló

Ha jó a munkahelyi légkör, akkor valószínűleg kedvesen fogadnak a munkatársaid és alig várják, hogy élménybeszámolót tarts a nyaralásodról. Megmutathatod az ott készült fotókat, mesélhetsz gasztronómiai, kulturális élményeidről. Tekints erre úgy, mint felzárkózásra, akklimatizálódási lehetőségre.

Nyaralás utáni nyár

Azért, mert az éves vakációdat magad mögött tudod, még nem jelenti azt, hogy az év hátralévő részében ne juthatnál jó élményekhez. Amikor csak tudsz, tölts minél több időt a szabadban a családoddal és a barátaiddal. Ezek visszaadják a szabadság érzését és garantálják a további feltöltődést.

Szerző: Rónai Márta
Fotó: Envato

H I R D E T É S