hatekonysag, munka, munkakornyezet, iroda
Fotó: Freepik

Rend a lelke mindennek: takaros íróasztal, hatékonyabb munka 

blank
blank

H I R D E T É S

Ahhoz, hogy hatékonyan menjen a munka – akár otthonról, akár irodából – dolgozunk, fontos, hogy rendet tartsunk magunk körül. 

Persze tisztában vagyunk vele, hogy az íróasztalon a káosz percek alatt el tud szabadulni: egy post-it itt, egy post-it ott, kiemelők mindenütt, jegyzetfüzetek szanaszét és már kész is a rendetlenség. Ha azonban szánunk egy kis időt a rendszerezésre, akkor szinte biztos, hogy a munka is sokkal hatékonyabban megy majd.

Az asztalunk a várunk, ha pedig a munkakörnyezetünk rendben van, akkor biztosan a koncentrációs képességünk is megnövekszik majd. 

Csak semmi felesleges kacat! 

Nyilván elhisszük, hogy arra az ezeréves papír fecnire, amire még valamikor 2012-ben írtunk fel egy telefonszámot még szükség lesz, de biztos mint a pokol, hogy nem fog összedőlni a világ, ha egy szimpatikus kukában landol szegény. A rendszerezés alapja, hogy megszabadulunk mindentől, ami felesleges. Ezer éves számlák, nyugták, kifogyott tollak, ezekre soha az életben nem lesz már szükségünk és csak a helyet foglalják. Nyugodtan dobjuk ki őket, és szabadítsunk fel minél több helyet. 

A legfontosabbak maradjanak elől 

A szemmel látható dolgok számát próbáljuk meg minimálisra csökkenteni, hogy minél kisebb területet foglaljanak el. Minél átláthatóbb az asztal, annál nagyobb tér jut a munkára. Maradjon elől néhány toll, egy jegyzettömb, határidőnapló, de a többi holmit szépen rendszerezve pakoljuk be a fiókokba. 

Felső fiók, alsó fiók 

Dilemmás kérdés, de ezeknek is van funkciójuk. A felső fiókba azokat a dolgokat érdemes pakolni, amiket gyakrabban használunk. Ezek lehetnek gémkapcsok, ollók, A4-es papírok, borítékok. Minden olyan, amire szükségünk lehet, de mégsem szükséges, hogy feltétlen szem előtt legyen. Az alsó fiókba pedig mehetnek a ritkábban használt holmik, de akkor sincsen semmi gond, ha ezt a területet üresen hagyjuk, feleslegesen nem kell telepakolni. A lényeg, hogy az asztalunk tágas és kényelmes legyen, hiszen ha egész nap a számítógép előtt ülünk és úgy végezzük a feladatainkat, akkor kardinális kérdés, hogy megfelelő legyen a kialakított környezet. 

Dekoráció 

Az asztalon elhelyezhetünk néhány inspiráló tárgyat, melyek még inkább munkára ösztönöznek minket. Persze nem a felesleges kacatokra gondolunk, de egy motiváló idézet, vagy egy családi fotó, feldobhatja az asztal komorságát és még a hatékonyságunkat is nagyban segítheti. 

Szerző: G.P.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S