home office, tavmunka, hibrid munka, it
Fotó: Envato

Hibrid munkavégzés nyáron – erre figyeljünk, ha otthonról is dolgozunk

blank
blank

H I R D E T É S

A home office időszak erősen átírta a munkavégzés szabályait, sokan hosszú időre még az irodai eszközeiket is hazaköltöztették. Azóta egyre több cég állt át a hibrid munkavégzésre, ami gyakorlatilag két munkaállomás párhuzamos fenntartásával jár. Az irodában adottak a megfelelő körülmények, de mi a helyzet otthon? Az LG most összefoglalta, hogy mire és miért érdemes ügyelnünk, ha home officeban is hatékonyan és kényelmesen szeretnénk dolgozni.

Könnyen megtörténhet, hogy míg az irodában kényelmes székben, dupla monitorral, óriási asztallal és kellemes, klimatizált térben dolgozunk, addig otthonunkban a kanapéra heveredve, a 30 fokos lakásban, egy laptop képernyőjén próbáljuk elvégezni az aznapi munkát. Az egész napos laptop előtt ülés és billentyűzet fölé görnyedés viszont jelentősen megviseli a szervezetünket. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítani az otthoni munkaállomás kialakítására.

Legyen jó helyen a kijelző

A legideálisabb eset az, amikor külön monitorunk és billentyűzetünk van, hiszen a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el. A legújabb monitorok talpazata már állítható magasságú, de ha a jelenlegi eszközünk túl alacsony, inkább emeljük meg néhány nagyobb könyvvel. A monitor legyen legalább kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemeinktől, és úgy helyezzük el, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Ha a laptop mellé nem áll rendelkezésünkre monitor, abban az esetben is jobban járunk egy külön egérrel és billentyűzettel, így a laptopot a megfelelő magasságban és távolságban tudjuk elhelyezni.

blank
Fotó: LG

Milyen monitort válasszunk?

A laptopok képernyője általában 12 és 17 hüvelyk közötti, míg a legelterjedtebb irodai monitorok általában 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal rendelkező modellt választani, ha elegendő helyre van szükségünk különböző dokumentumok és alkalmazások egyidejű megjelenítésére, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy egy nagy képernyő elfoglalja az egész íróasztalt. Ha szeretnénk kímélni a szemünket, a legjobb választás egy IPS monitor, ami stabil és pontos színmegjelenítést biztosít, villódzás nélkül.

Maradjunk mozgásban

Az egész napos ülés megterheli a szervezetet, ezért lehetőleg használjunk olyan eszközöket, amik biztosítják, hogy munka közben kényelmesen változtassuk a testhelyzetünket. Olyan széket, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, valamint a karfa pozíciója is, illetve olyan monitort – például az LG Ergo jelzésű monitorjait – aminek szintén kényelmesen állíthatjuk a magasságát és dőlésszögét.

Forrás: LG
Fotó: Envato

H I R D E T É S