veganuár, vegán, életmód, karrier, veganizmus
veganuár, vegán, életmód, karrier, veganizmus

Veganuár – hogy válts életmódot munka mellett?

blank
blank

H I R D E T É S

A január minden évben a veganizmus népszerűsítéséről szóló hónap. Ha te is kipróbálnád, de aggódsz, hogy munka mellett nehéz lenne életmódot váltani, segítünk!

Évről évre egyre többen csatlakoznak a veganuárhoz, vagyis a vegán január mozgalmához, vállalva, hogy egy hónapon keresztül kipróbálják, hogy mit jelent az állati eredetű termékek teljes mellőzése. A veganizmus eredetileg egy állatjogi mozgalom, filozófiai és életmódbeli irányzat, amely az állatok kizsákmányolására igyekszik felhívni a figyelmet. Emellett egyre nagyobb fókuszt kap a vegánság, mivel számos pozitív hatása van az életvitelnek mind az egészségünk, mind a bolygó megóvását figyelembe véve. Januárban tehát több helyen találunk – akár naponta frissülő – információkat, hozzásegítve az embereket a veganizmus lényegi elemeinek megismeréséhez. De hogyan érdemes életmódváltásba fogni munka mellett? Íme a mi tippjeink!

Kezdd kicsiben!

Sokan éppen azért buknak bele az életmódváltásba, mert azonnal szeretnének hatalmas változásokat bevezetni az életükben, ami munka mellett cseppet sem egyszerű. A veganuár esetében dönthetünk úgy, hogy vasárnapról hétfőre azonnal száműzünk az életünkből minden állati eredetű hús és tejterméket és belevetjük magunkat az új életformába. Néhány napig biztos vinni is fog minket a lendület, de ahogy csökken a lelkesedésünk egy-két hét elteltével a kitartásunk is elveszhet. A megszokások megkönnyítik az életünket, ezért nehéz felhagyni még a rossznak ítélt szokásainkkal is.

Kezdd inkább kicsiben és haladj lépésenként. Nem mindenki számára jó módszer azonnal fejest ugrani a változásba. Ha érdekel a veganizmus, olvasgass a témában, keress 5-10 jó receptet vagy heti étrendet és kezdd el kipróbálni azokat. Esetleg válassz heti 1-2 napot, amikor csak növényi alapon étkezel. Ha ezeket sikerül beépíteni a mindennapokba, szép lassan lesz egy biztos alap, néhány jól bevált recept, amire építve tovább tudsz haladni a megkezdett úton. Kudarcélmények nélkül pedig a kitartásodat is tovább megtarthatod.

Adj időt magadnak!

Fontos tisztázni magaddal, hogy nem történik katasztrófa, ha nem tudsz minden kitűzött célt azonnal elérni. Vannak napok, amikor nem bírsz ellenállni a kedvenc kakaós csigádnak, bár tudod, hogy tej és tojás is van benne? Annyi baj legyen! Az új szokások kialakításhoz idő kell, és biztos lesznek olyan élethelyzetek, ahol legjobb szándékod ellenére is befutsz szituációkba, amiket nem tudsz tökéletesen kivitelezni. Üzleti ebéd egy partner törzshelyén, ahol nincs vegán opció? A főnököd olyan finomsággal kínál, ami nem lehet visszautasítani? Engedd meg magadnak ezeket a kilengéseket.

Elemezd a hiányosságokat!

Ha nagyon zavarnak a „botlásaid”, gondolkodj rajta, utólag mit lehetett volna máshogy csinálni az adott helyzetben. Legközelebb próbáld meg ezek bevetni, ha elcsábulnál vagy nehezen megoldható szituációba keveredsz.

Mindig figyelj a tested jelzéseire!

Talán a legfontosabb feladat az életmódváltásnál, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire. Mióta az új életmód szerint étkezel, gyengébbnek érzed magad? Többet fáj a fejed vagy nem megfelelő az emésztésed? Az ehhez hasonló jelekkel foglalkozni kell, mert előfordulhat, hogy valamit nem jól állítottál össze az étrendedben. Amennyiben folytatni szeretnéd a vegán életvitelt, érdemes olyan szakembert keresni, aki ennek a témának a szakértője – pl. növényi alapú táplálkozási tanácsadót –, így könnyen kideríthetitek, mi lehet tested jelzéseinek hátterében.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S