karrier trendek, 2023, trend
karrier trendek, 2023, trend

Trendek, amelyek hatással lesznek a karrieredre 2023-ban

blank
blank

H I R D E T É S

A 2022-es év az új realitásokra való ráébredésről, a régi és az új közötti egyensúly fenntartásáról szólt. Minden ágazatban új fejlemények történtek. A mobiltechnológia, a felhőszolgáltatások és a virtuális valóság eszközei komoly hullámokat gerjesztenek a gazdaságban, és hatásuk a munkaerőpiacon egyre inkább elkerülhetetlen.

Digitalizáció és virtuális valóság

A távmunka és a hibrid munkavégzés erősödésével egyre gyorsabb az automatizálás és az új technológiák beépítése a hétköznapi munkánkba. Az olyan technológiák, mint a virtuális valóság (VR), a kiterjesztett valóság (AR) és a kevert valóság (MR) integrált rendszereket kínálnak a munkavállalókkal való kapcsolattartásra és az új folyamatok kialakításához. A virtuális valósággal kapcsolatos technológiák a fogalmak valós idejű gyakorlati alkalmazását kínálják, ezért kulcsfontosságúak lesznek abban, hogy a fontos jövőbeli készségeket fejlesszünk ki és fenntartható karrierünk legyen.

Mesterséges intelligencia

Bár egyes szakértők szerint a mesterséges intelligencia fejlődése számos jelenlegi  munkahely megszűnését eredményezi, néhányan azt is elismerik, hogy az MI új munkahelyeket is teremthet.  A mesterséges intelligencia a foglalkoztatás számos ágazatát érinti – a HR-től kezdve a logisztikán, az értékesítésen, a gyártáson és az ügyfélkapcsolat-kezelésen át egészen az olyan kreatív munkákig, mint a tervezés és az írás. Mivel a közeljövőben a mesterséges intelligencia globális karrier trend lesz, a diákokat arra kell ösztönözni, hogy fedezzék fel az ebben rejlő karrierlehetőségeket.

5G

Az 5G szédületes internetes sebességet és  rendkívül megbízható kommunikációs rendszereket kínál, de ez még nem minden. Az integrációja pedig várhatóan soha nem látott magasságokba emeli az indiai IT-ipart. Az 5G 2035-re várhatóan 1 billió USD kumulatív gazdasági hatással bír, és 150 milliárd dollárral növeli a GDP-t. A kutatások szerint 2030-ban 125 milliárd csatlakoztatott eszköz lesz a bolygón, szemben a 2017-es 27 milliárddal. Várhatóan a legtöbb informatikai vállalkozás felvállalja majd a technológiát, és olyanokat vesznek fel, akik rendelkeznek 5G-ismeretekkel. A hálózati architektúrával kapcsolatos tudás, vagy egy jó IoT ((Internet of Things) fejlesztő elképesztően keresett lesz az elkövetkező években.

Felhőalapú informatika

Még egy másik karriertrend, amely a toplisták élére kerül: ez a felhőalapú informatika. Kezdetben az elterjedése némileg lassabban haladt a tudás hiánya és az IT-szakemberek munkahelyvesztéstől való félelme miatt. Az elmúlt években azonban felgyorsult ez a trend. A „cloud-effect” lehetővé tette virtuális irodák létrehozását, amelyekhez bármikor és bárhol lehet kapcsolódni.

Szociális készségek

Miközben a világ a technológiák használatát a gyakorlati, technikai és feladatalapú képességek megerősítésére használja, a „soft skillek” is ugyanolyan fontosak lettek. Olyan szociális készségek, mint a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás, a kreativitás, az érzelmi intelligencia, a csapatmunka és a rugalmasság. A cégvezetők és az állásközvetítő cégek olyan leendő munkatársakat keresnek, akik a technológiai tudás mellett fontos szociális készségekkel is rendelkeznek.

Tanulni, tanulni, tanulni

A karrierek összevonása, az „all in one” munkatárs várhatóan a jövő egyik legfontosabb globális karriertrendje lesz. A robotizáció 2025-re akár 85 millió munkahely megszűnését is eredményezheti. Ugyanakkor várhatóan 97 millió új munkahely is létre fog jönni a folyamatban lévő digitális átalakulás és a technológiai fejlődés eredményeként. Az előrejelzések szerint a frissítésre szoruló alapvető készségek aránya 40% lesz. Ez rávilágít az át- és továbbképzés sürgős szükségességére is minden pozícióban, részlegben és szervezetben.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S