Home office
Forrás: Envato

Így szabályoznák a home office-t és az adómentes home office támogatást

blank
blank

H I R D E T É S

Közel másfél éve napirenden van a home office átfogó, törvényi szintű szabályozásának kérdése. Az elmúlt egy évben ennek ellenére csak rendeleti úton, ideiglenes jelleggel kezelték a megnövekedett home office igényhez kapcsolódó jogszabályokat. Ez viszont sok bizonytalanságot szült.

Amikor egyik napról a másikra a cégek, a munkaadók és munkavállalók arra kényszerültek, hogy a magasabb cél, az élet védelme érdekében áttérjenek az otthoni munkavégzésre, yekeztek első körben a home office operatív részeit megoldani, a munkavégzés folyamatát a lehető leggyorsabban és leggördülékenyebben átterelni a nappalikba.

Nyilvánvalóan ilyen helyzetben senki nem azon töri a fejét, hogy hogyan balanszírozza törvényileg és jogszabályokkal ezt a vadiúj helyzetet, hogyan minimalizálja a keletkező joghézagokat és réseket. Gyakorlatilag a munkavédelem még mindig nem tudta utolérni mindenben a váratlan fordulatot.

Az új, „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslatot kedden nyújtották be

A javaslat a problémát azzal orvosolná, hogy a Munka Törvénykönyvében jelenleg is szereplő távmunkavégzés-szabályozást kiterjeszti a csak részben otthonról végzett munka esetére is. Jelenleg ugyanis a Munka Törvénykönyve csak a kizárólag otthonról végzett munkát tekinti távmunkának.

A Munka Törvénykönyve mellett módosítanák a munkavédelmi előírásokat is, ráadásul külön szabályokat vezetnének be a kizárólag informatikai eszközön végzett otthoni munka és az egyéb otthonról végzett munka esetében. Előbbi esetben jelentősen csökkentik a munkáltató felelősségét a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása kapcsán. A munkáltató ilyen esetben már csak azért felelne, hogy a munkavállalót megfelelően tájékoztassa a megfelelő munkavégzési hely kiválasztására, és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokról. Ezek alapján pedig a munkavállalónak magának kell kiválasztania a megfelelő munkavégzési helyet. Ez a home office rendkívül korszerű, életszerű szabályozását vetíti előre.

Emellett véglegesítik az otthonról dolgozó munkavállalóknak adómentesen adható, szabadon felhasználható költségtérítését is. A veszélyhelyzet megszűnését követően is lehetőség lesz arra, hogy a legalább részben home office-ban dolgozó munkavállalók részére havonta a minimálbér 10%-ig adómentesen lehessen költségtérítést adni. A tervezet egyértelművé teszi azt is, hogy a költségtérítés a felek megállapodásán alapul, így pont kerülne annak a vitának is a végére, hogy a munkavállaló kérheti-e egyoldalúan a költségtérítést.

Fotó: Envato

H I R D E T É S