blank
Serious young freelancer with cup of coffee sitting at cafe table and reading article on laptop screen

Eljött a digitális nomádok és freelancerek kora?

blank
blank

H I R D E T É S

Bő két évvel ezelőtt egy amerikai nagyvállalat prognózisa azt állította, hogy nem kell egészen két év ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a távmunkában dolgozók alkossák a munkaképes korú lakosság nagyobb részét, és jó esélyt láttak arra, hogy ez a tendencia Európában is érzékelhető lesz. Nos, egyáltalán nem tévedtek a „jövőbelátó” szakemberek, még ha a folyamatot a COVID-19 világjárvány fel is gyorsította.

Mind Magyarországon, mind a világon a karantén időszakában pillanatok alatt kellett átállniuk a cégeknek, a vállalkozásoknak a távmunkára. Sok munkáltató a saját foglalkoztatottjaik esetében hosszú távon terveznek a távmunka vagy a részleges távmunka lehetőségével, emellett számításba veszik a ma már futurisztikusnak egyáltalán nem nevezhető digitális nomádok és freelancerek közreműködésének lehetőségét is.

2021: 11 milliárd mobil eszköz a munka világában

Persze, nem váltható ki mindenféle munkavégzés home office-szal, hiszen a konkrét helyhez vagy termelőeszközhöz kötött munkák megkívánják a dolgozók személyes jelenlétét. A koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos bizonytalanságok a cégek jelentős részét óvatosságra és előre gondolkodásra készteti. A karantén elrendelésekor a hazai vállalkozások is tízesével vásárolták az otthoni munkavégzésre alkalmas laptopokat, de ma világszinten is több mint 8 milliárd mobil eszközzel végeznek munkát a munkavállalók. Ez a szám pedig egyre csak emelkedik, az előrejelzések szerint 2021-re már több mint 11 és fél milliárd laptop, táblagép, okostelefon stb. szolgálja ki az igényeket.

A piacon végzett felmérések szerint ez a fajta mobilitás számos előnnyel jár az üzleti vállalkozások számára: amellett, hogy megspórolják az irodafenntartási és a munkatársak bejárásával kapcsolatos költségeket, csökken a hiányzások száma is, és érdekes módon nő a termelékenység. (Volt, aki arról számolt be, hogy az irodai közegen kívül végzett munka azért sokkal hatékonyabb a számára, mert közben nem kell hallgatnia a kollégái telefonálását, beszélgetését, ezáltal jobban tud koncentrálni a maga feladatára.)

blank

Most, hogy a járványhelyzet miatt kénytelenek voltunk kipróbálni a távmunkát, mind többen fogalmazzák meg: szívesen végeznék a munkájukat részben vagy teljes egészében otthonról, ami az elégedettségérzésüket is növelné. A koronavírus rávilágított, hogy jelentős potenciál van a mobil munkavégzésben, és az ilyen jellegű foglalkoztatásnak kulcsszerepe lehet a kis- és középvállalkozások digitális átalakulásában.

A jövő munkavállalói a freelancerek és a digitális nomádok

Frederic Laloux A jövő szervezetei (Aquilone, Budapest, 2016) című könyvében arról ír, hogy miként hozzunk létre az emberi tudatosság következő szintje által inspirált szervezeteket, amelyekben önmotivált emberek dolgoznak, és mind a munkafeladatért, mind az eredményért vállalják a felelősséget. „Lehetséges-e, hogy jelenlegi világnézetünk korlátoz bennünket abban, ahogyan a szervezetekről gondolkodunk? Találhatnánk-e erőteljesebb, átérzőbb, értelmesebb módot a közös munkára, ha megváltoztatnánk a hitrendszerünket?” – teszi fel a kérdést a szakember. Könyvével határozott választ is ad a kérdésre: igen.

Laloux a teal szervezeteket mutatja be a kötetben, ahol a (akár saját, akár külső) munkavállalók megtalálják saját magukban a motivációt, valamint azt a feladatot, magát a munkát, amit szívesen végeznek. A vállalatok ehhez egy új szintű működéssel biztosítják a szükséges kereteket, hiszen prognosztizálható, hogy az új (elsősorban a Z) generációk munkaerőpiacra lépése miatt néhány év múlva már digitális nomádok és freelancerek alkotják a munkavállalók jelentős részét.

Digitális nomád az, aki helyfüggetlenül végez valamilyen tech munkát, a freelancer pedig olyan szabadúszó, aki nem alkalmazottként, hanem alvállalkozóként vagy megbízási szerződéssel dolgozik a cégnek, és általában csak egyes projektekben vesz részt, így nem kötődik vállalkozásokhoz.

Tehát egyre kevesebb lesz azoknak a száma, akik 8-tól 17 óráig dolgoznak egy kötött munkahelyen, ehelyett inkább különböző feladatokra és projektekre szerződnek a külsős munkavállalók, vállalkozók. A digitális nomádok egyre több olyan munkát és feladatot látnak majd el, amit akár más országból is lehet végezni, nem szükséges hozzájuk egy kötött munkahelyen tartózkodni.

Mindez persze a javarészt számítógéppel megvalósítható feladatokra vonatkozik, de a fizikai munkát érintően is egyre több megoldás születik a helyben dolgozók teljesítményének kiváltására. Egyre nagyobb teret nyer a robotizáció, a számítógépes távfelügyelet, és ma már ugyanúgy bérelni, kölcsönözni lehet a robotizált megoldásokat, mint egy diákot vagy egy munkaerőt. Ha egy szervezet sikeresen akar működni, fel kell készülnie a változásokra, amelyekhez, láthattuk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, néhány nap alatt tudni kell alkalmazkodni. Mert aki nem képes erre, az nem marad talpon a jövőben. 

Szerző: Kis Tünde

#tavmunka #freelancer #Covid #homeoffice

H I R D E T É S