Agresszív főnök
Forrás: Envato

Ahol mernek beszélni róla, ott kevesebb a visszaélés – így javíthatja a cégen belüli bizalmat az új EU-s szabályozás

blank
blank

H I R D E T É S

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségük a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A cél a szabálysértések elkerülése, illetve kiszűrése, ezáltal a céges bizalom növelése.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy jól működő visszaélés bejelentési rendszer esetén gyorsabban derül ki pl. a munkahelyi zaklatás, a cégen belüli lopás, nyilvántartások, dokumentációk kétes kezelése, de akár a saját vállalkozás indítása a munkáltató ügyfeleinek elcsábítására. A vállalati kultúrában annak ellenére sem népszerűek a visszaélés bejelentési rendszerek, hogy nőhet általuk a bizalom.

A visszaélés bejelentő rendszer voltaképp egy “forródrót”

A bejelentések befuthatnak egy erre szakosodott munkacsoporthoz vagy egy külsős tanácsadóhoz, például ügyvédhez, aki továbbítja vagy ki is vizsgálja ezeket.

Az Európai Parlament és a Tanács 2019-ben fogadta el azt az irányelvet, amely a visszaélés bejelentő rendszerről, illetve a bejelentő személyek védelméről szól. Nem titkolt célja, hogy a visszaélés bejelentő rendszereket általános jelleggel bevezesse a mindennapjainkba, miközben hatékony eszközöket vár el a bejelentők védelme érdekében.

Az Európai Unió 2020. december 17-ig adott időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek az új szabályhoz való igazodásra.

A legalább 50, de legfeljebb 249 munkavállalót foglalkoztató, magánszektorban működő vállalatok tekintetében 2023. december 17. a határidő.

A rendszer kiépítése pontos tervezést igényel és olyan munkahelyi csatorná(ka)t kell kialakítani, amely biztosítja a bejelentő, valamint az általa említett személy személyazonosságának bizalmas kezelését, azt, hogy a bejelentő visszaigazolást kapjon a bejelentés megtételéről, illetve arra is fel kell készülni, hogy a bejelentőnek legkésőbb három hónapon belül visszajelzést szükséges adni.

A gazdasági szereplők egy részének új kötelezettség a rendszer felállítása, de már rövid távon megtérülhet, hisz a munkavállalóknak egy biztonságos zónát fog teremteni. Ez már önmagában is egy jó befektetés. Ha egy cégnél elégedett munkavállalók dolgoznak, továbbá már 2-3, esetleg 5%-kal több profit maradhat a visszaélések időben való leleplezése folytán, vagy csak elkerülnek egy kellemetlen ellenőrzést, akkor vitathatatlanul megérte. – mondják a szakértők.

Fotó: Envato

H I R D E T É S