Low section of carpenter holding hammer in workshop

Munka? Na, az nincs kilátásban.

blank
blank

H I R D E T É S

Tíz év alatt megnégyszereződött Ausztriában a tartósan munkanélküliek száma. Vajon még megállítható ez a tendencia? A Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem (WU) tanulmánya szerint: a robotok és a 3D-nyomtatás potenciális munkahelyvesztést jelentenek az alacsonyan képzettek számára.

Az a személy, aki több mint egy éve keres munkát, tartósan munkanélkülinek számít. 2009 májusában, Ausztriában 34 207 ember volt érintett. Azóta számuk ugrásszerűen nőtt: 2012 decemberében 50 000, két évvel később 100 000. Rövid hanyatlás után a koronavírus-válság újra jelentősen növelte a számokat. Ma 146 471 ember érintett az országban, négyszer annyi, mint 2009 májusában.

A kormány most olyan megoldásokkal próbálja kompenzálni a kialakult helyzetet, mint bértámogatások, tanácsadás, egyéb támogatási lehetőségek, integráció. De vajon meg lehet-e még állítani ezt a növekvő tartósan munkanélküliségi trendet?

Az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) szerint az egyik közös jellemzője a sokáig a munkaerőpiacról kimaradóknak, hogy alacsony az iskolai végzettségük, ez volt a helyzet 2009-ben és ma is. Viszont manapság már egyre kevesebb állásajánlatot találnak az aluliskolázott osztrákok. Ez persze viszonylag természetes folyamat egy olyan világban, ahol egyre többen tanulnak tovább, jellemzően több nyelven beszélnek, a digitális készségek pedig előfeltételei sok sikeres munkavállalásnak.

Az AMS elemzése azt is mutatja, hogy a tartósan munkanélküliek 30 százalékának egészségügyi problémája van, és alig kevesebb, mint 42 százaléka 50 évnél idősebb. De ez még nem minden. A WU mostani tanulmánya szerint a vállalatok egyre nagyobb részben automatizálódnak. A fizikai munkát végző, alacsony képzettségű munkavállalókat robotok vagy 3D-nyomtatók váltják fel. Sőt, az automatizálás hatással van a jövedelmekre is. Az alacsony képzettségűek valós bérszintje stagnál, mert kevesebb munkahely van. 

Az adatok szerint megfigyelhető az a tendencia is, mely szerint sok vállalat tér vissza Európába kisebb-nagyobb ázsiai kitérő után. Ez azonban nem jelent megoldást, hiszen ezek a cégek nem teremtenek plusz munkahelyeket, leginkább automatizált technológiákat alkalmaznak. A jól képzett emberek számára, például vezetői szinten azért akadhatnak így állások.

A tanulmányban megnevezik például az Adidas Speedfactoryt. Miután a német sportcikk-óriás sok éven át áthelyezte termelését Ázsiába, 2016-ban visszatért Ansbachba. De több ezer alkalmazott helyett csak néhány ember dolgozott a gyárban: a szöveteket gépek vágták, a cipő egyes részeit 3D-nyomtatóval készítették, már nem varrtak semmit kézzel, csak néhány munkalépést, például a cipőfűző befűzését hajtották végre az emberek. Tavaly a cég egyébként ismét Ázsiába telepített gyárat, mert az automatizálás Európán kívül is megérkezett és a szakképzett munkaerő olcsóbb ott.

A WU tanulmánya szerint az Európába visszatérő vállalatok száma növekszik, azonban egy robot két-hat dolgozót helyettesít.

Forrás: https://www.wienerzeitung.at

Szerző: T.M.

#ausztria #munkanelkuliseg #munkaeropiac #robotok

H I R D E T É S