munkaeropiac, it, noi munkavallalas, eurostat
Fotó: Envato

Kilencmillió informatikus dolgozik az EU-ban

blank
blank

H I R D E T É S

Tavaly körülbelül 9 millióan dolgoztak az Európai Unióban információs és a kommunikációs technológiák (IKT) szakértőjeként. A szakmát a férfiak uralják: a nők aránya egyetlen tagállamban sem éri el a 30 százalékot, Magyarországon ennek felét sem – vette észre az Eurostat elemzését a KAVOSZ.

Az összes foglalkoztatott 4,5 százaléka dolgozott az EU-ban IKT-szakértőként, ez a ráta 2012-ben még „csupán” 3,2 százalék volt – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Az IKT-specialisták száma 2012 és 2021 között több mint másfélszeresére nőtt (50,5 százalékos volt a bővülés), miközben a foglalkoztatottak száma „csupán” 6,3 százalékkal emelkedett.

Az információ-kommunikáció területen Németországban dolgoztak legtöbben, az itteni 2 milliós szakembergárda adja az uniós IKT-specialisták több mint ötödét (22,5 százalék). Franciaországban dolgozott a második legnagyobb IKT-szakemberállomány (1,2 millió fő, 13,9 százalék), majd Olaszország következett (0,8 millió fő, 9,5 százalék).

A foglalkoztatottak arányát tekintve Svédország áll az élen, ahol majdnem minden 13. foglalkoztatott (407 ezer fő, a munkaerő 8,0 százaléka) IKT területen dolgozott 2021-ben, Finnország 7,4 százalékkal (188 ezer fővel) a második. Az IKT-szakemberként foglalkoztatottak aránya meghaladta az 5 százalékot Luxemburgban, Hollandiában, Írországban, Észtországban, Belgiumban és Dániában is. A lista végén Romániát és Görögországot találjuk (2,6, illetve 2,8 százalék),

de a 3,9 százalékos magyar adat is elmarad az uniós átlagtól.

Bulgáriában és Romániában kétszer annyi nő dolgozik a szektorban, mint itthon

Az EFTA-országok közül az IKT-szakemberek viszonylag nagyobb számban dolgoznak Svájcban és Norvégiában, ahol a teljes munkaerőhöz viszonyított arányuk magasabb volt, mint az uniós átlag (5,5, illetve 5,4 százalék). Izlandon a teljes munkaerő 4,0 százalékát adják az IKT-szakemberek.

Az elmúlt évtizedben tapasztalt enyhe növekedés ellenére 2021-ben az IKT-szakemberek kevesebb mint egyötöde (19,1 százaléka) volt nő. Az IKT-szakemberek között a nők aránya a tagállamok közül Bulgáriában (28,2 százalék), Romániában (26,0 százalék) és Máltán (25,6 százalék) volt a legmagasabb, míg a legkisebb arányt Csehországban (10,0 százalék), Magyarországon (14,0 százalék) és Szlovákiában (14,9 százalék) figyelték meg.

Forrás: Eurostat / KAVOSZ / Karrier Trend

Fotó: Envato

H I R D E T É S