no, munkaeropiac, informatika, karriervaltas
Fotó: Envato

Több női munkavállalóra van szükség az informatikai szektorban

blank
blank

H I R D E T É S

Az infokommunikációs-távközlési (IKT) szektorban foglalkoztatott nők arányának növeléséhez a sztereotípiák lebontására és az informatikai képzésekben résztvevő nők számának növelésére van szükség – közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).  

Az IVSZ vizsgálatot végzett a nők helyzetéről az IKT szektorban, a nem reprezentatív kutatásba 52 vállalatot és 258 női munkavállalót vontak be az ágazatból.
A vizsgálatot azt követően végezték el, hogy

magyarországi és európai uniós adatok is arra utalnak, hogy a női munkaerő még nagy tartalékot jelenthet az IKT szektor számára.

Egy 2021-es, az IVSZ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által végzett munkaerőpiaci felmérés szerint

2023 végére 44 ezer informatikust vehet fel a piac.

Emellett idézik az Európai Unió 2020-as adatait, amelyek szerint mintegy 8,4 millió IKT szakember volt jelen a munkaerőpiacon, és csupán átlagosan a 18,5 százalékuk volt nő. Magyarországon eközben a 2018. évi 8,16 százalékról 12,3 százalékra emelkedett a nők aránya az IKT szektorban.
Az IVSZ friss felmérése szerint

a szektorban a vállalatok 20 százalék alatti arányban foglalkoztatnak nőket, ők jellemzően back office, pénzügy, HR, marketing, sales területen dolgoznak.

Az elemzés szerint az alacsony arány azzal függ össze, hogy nincs elegendő jelölt a munkaerőpiacon, aminek az első számú oka az, hogy a felsőoktatás alacsony számban bocsát ki nőket.

A nőket a felmérés szerint főleg a sztereotípiák akadályozzák az IT területen karrierjükben, a megkérdezett dolgozók 35 százaléka  jelölte meg ezt hátráltató tényezőként.

Ezek – a válaszadók szerint – elsősorban nem az iparágon belül, hanem a társadalmi környezetükben (ügyfél oldalon, az oktatásban, családi és baráti körben) jelennek meg.
A dolgozói felmérés arra is kitért, mi motiválja a nőket a legjobban, hogy az informatikai szektorban helyezkedjenek el. A 30 év alatti válaszadók a magas jövedelmet említették, a 30 és 40 közöttiek a fejlődést és távmunka lehetőségét tartják fontosnak, míg a 40 év fölöttiek az új technológiák megismerését tették az első helyre.
Az IVSZ rámutat: a nők foglalkoztatásnál a vállalatok részéről kulcsfontosságú, hogy megértsék a diverzitás fontosságát és előnyét a szervezetre nézve, az általuk foglalkoztatott különböző célcsoportok igényeit, és a foglalkoztatási gyakorlatukat ennek megfelelően alakítsák. A nők részéről is szükséges egyfajta szemléletváltás: merjenek bátran belevágni az IT karrierbe – hangsúlyozzák.

Forrás: MTI
Fotó: Envato

H I R D E T É S