mentális egészség, mentális jóllét, munkahely
mentális egészség, mentális jóllét, munkahely

A mentális jóllét mindenhol kijár, még a munkahelyen is

blank
blank

A munkahely a legszerencsésebb esetben olyan közeg, ahol jól érezzük magunkat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy amit csinálunk, azt szeretjük, de ehhez a vezetőség, a munkatársak és a munkakörülmények is hozzájárulnak. 

Egyszerre több mindennek kell érvényesülnie ahhoz, hogy a dolgozók munkahelyi jólléte megvalósulhasson. Az, hogy az egyén hogyan érzi magát a munkahelyén az alábbiak függvénye.

Mentális egészség és annak támogatása a munkahelyen

A mentális egészség támogatása kulcsfontosságú. Az American Psychological Association (APA) 2023-as felmérése szerint a dolgozók 92%-a fontosnak tartja, hogy olyan szervezetnél dolgozzon, ahol értékelik az érzelmi és pszichológiai jóllétüket. Ám a munkaadók számára is egyre fontosabb, hogy olyan környezetet teremtsenek, ahol a dolgozók mentális egészsége prioritást élvez. 

A teljes egészség támogatása

A McKinsey-féle felmérés alapján azok a dolgozók, akik pozitív munkatapasztalatokat élnek át, jobb holisztikus egészségi állapotban vannak, és jobban teljesítenek a munkahelyükön. A holisztikus egészségmegközelítésbe beletartozik a fizikai, mentális, szociális és spirituális egészség is. 

Konkrét elvárások, tiszta szerepek

A munkahelyi bizonytalanság és konfliktusok megnövelik a kiégés kockázatát. Azok a munkavállalók, akik nem kapnak egyértelmű útmutatást és/vagy támogatást, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak kiégést. A világos szerepkörök és elvárások meghatározása segíthet csökkenteni ezt a kockázatot​ – ismerteti a McKinsey tanulmány.

Rugalmas munkakörnyezet

A Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) jelentése szerint a rugalmas munkarend, amely lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy saját időbeosztásuk szerint dolgozzanak, javítja a munkahelyi elégedettséget és csökkenti a stresszt​. A rugalmas munkakörnyezet mindenképp pozitívan hat a dolgozók jóllétére.

A fejlődés lehetősége

Akik lehetőséget kapnak új készségek elsajátítására, tanulásra, karrierjük fejlesztésére, elkötelezettebbek és motiváltabbak​ – tudhatjuk meg a CIPD jelentéséből.

Rendszeres visszajelzés, elismerés

A dolgozók igénylik a rendszeres visszajelzést és elismerést. A Deloitte kutatásában az olvasható, hogy a munkavállalók 68%-a nem használja ki teljes mértékben a vállalati jólléti programokat, mert ezek vagy nehezen elérhetők, vagy időigényesek. Pedig a visszajelzés és az elismerés nagyon fontos szerepet játszhat a motivációban és az elégedettségben. ​

A munkaadók számára is egyre világosabb, hogy dolgozóik mentális egészsége kulcsfontosságú. Ezt egy tanulmányban is összefoglalták. A munkahelyi stressz és a rossz mentális állapot együttesen fizikai tüneteket produkálhat (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség), amelyek kiszakítják az embert a munkából vagy súlyosan befolyásolja szakmai életüket. 

Hollandiában például a munkából való kiesés 58%-ában mentális egészséggel kapcsolatos probléma áll. Az Egyesült Királyságban ez az érték 30-40%. Mindez nemcsak a munkavállalót, hanem a munkáltatót is legalább annyira érinti. A folyamatosan fellépő munkahelyi stressz a gyenge termelékenységben és a balesetek számának emelkedésében is megmutatja hatását. A távollétek számának növekedése hozzájárul a vállalat gyenge teljesítményéhez és a nagyobb fluktuációhoz.

Rónai Márta