samsung, világgazdaság, gazdasági hírek, 6 napos munkahét
samsung, világgazdaság, gazdasági hírek, 6 napos munkahét

A Samsung heti 6 napra rendeli el a felsővezetőit?

blank
blank

H I R D E T É S

Az Insideren megjelent cikk szerint a Samsung csoport, ellentétben néhány vállalattal, amelyek a négy napos munkaheteket részesítik előnyben, állítólag az ellenkező irányba mozdul el – legalábbis a vezetői szinten. A Korea Economic Daily új jelentése szerint a dél-koreai üzleti óriás az összes divíziójában hatnapos munkaheteket vezet be a vezetők számára, néhányan már ezen a héten kezdődnek.

Ez a hirtelen lépés a vállalatot érintő üzleti kihívások, köztük a növekvő olajárak, a magas kölcsönköltségek és a dél-koreai won éles leértékelődése miatt történik. A jelentés a vállalat helyzetét “vészhelyzetként” írja le.

“Azért vezetjük be a hatnapos munkahetet a vezetők számára, hogy válságtudatot keltsünk, és minden erőfeszítést megtegyünk e válság leküzdésére, figyelembe véve, hogy fő egységeink, köztük a Samsung Electronics Co. teljesítménye 2023-ban elmaradt az elvárásoktól,”

– mondta egy Samsung csoportvezető.

Az új menetrend azonnal érvénybe lép a Samsung legtöbb technológiai divíziójában, pénzügyi szolgáltatások üzletágai pedig csatlakozhatnak a közeljövőben. Néhány vezető más divíziókban már az év eleje óta önként vállalta a hatnapos munkaheteket.

A Samsung Electronics vezetőinek lehetősége lesz választani aközött, hogy szombaton vagy vasárnap menjenek be. Az vezetői pozíció alatti alkalmazottak továbbra is öt napot dolgoznak hetente.

A vállalat 2023-as eredményeinek helyreállítása közben volt egy friss pozitív fejlemény. Az IDC jelentése szerint a Samsung visszaszerezte a globális okostelefon-szállítások első helyét az első negyedévben – azt a címet, amelyet rövid ideig elveszített az Apple-lel szemben 2023 utolsó negyedévében.

Dél-Korea ismert intenzív munkakultúrájáról; az átlagos munkavállaló 2022-ben 1901 órát töltött a munkahelyén, az OECD 38 tagállama közül az ötödik legmagasabb. Tavaly az ország egy 69 órás munkahetet tervezett, amelyet csak a fiatal munkavállalók és a munkaszervezetek ellenállása után vontak vissza

H I R D E T É S