alberlet, munkavallalas, allas, budapest
Fotó: Envato

Az emelkedő rezsiárak miatt olcsóbbak lehetnek az albérletek

A havi pluszköltség a lakás jellegétől függően a bérleti díjon felül akár annak 50-60-70 százaléka is lehet

blank
blank

H I R D E T É S

A rezsiárak várható emelkedése fékezni fogja a bérleti díjak másfél éve tartó szárnyalását – közölte a Rentingo.com az MTI-vel.

A jelenlegi bérleti díjak és a lakások megemelkedett fenntartási költségei olyan összköltséget jelentenek, amelyre már korlátozott lesz a fizetőképes kereslet.

A közösségi albérletkereső platform szerint ez az egyik változás, amely bekövetkezik az albérletpiacon a kormány által hirdetett energia-veszélyhelyzet hatására, amely miatt 2022. augusztustól csak az átlagfogyasztásig maradnak érvényben a csökkentett gáz- és áramárak.

Ennek megfelelően jelentősen emelkedhet majd azoknak a lakásbérlőknek a rezsiköltsége, akik olyan ingatlant bérelnek, amelynek fenntartása valamilyen oknál fogva nem marad a támogatott körön belül.

Bár a részletszabályok még nem ismertek, a Rentingo.com összegyűjtötte a várható változásokat az albérletpiacon.

Albérletárak: a teljes havi költség lesz a lényeg!

A közlemény szerint a bérlők eddig kevésbé voltak tudatosak, és sokszor nem a lakás összköltségét nézték, hanem elsődlegesen a bérleti díjakat hasonlították össze. Mivel mostantól a havi pluszköltség a lakás jellegétől függően a bérleti díjon felül akár annak 50-60-70 százaléka is lehet, ezért augusztustól már a teljes havi költség lesz az irányadó a bérlők számára.

Hozzátették, hogy

felértékelődnek a kis lakások,

ahol az átlagfogyasztás alatt marad az energiafelhasználás, leértékelődnek viszont a nagyobb lakások, amelyet akár a nagyobb családok, akár lakótársként összeállva béreltek az egyetemisták, mert ott az átlag felett már a piaci rezsiárakat kell majd megfizetni.

Szintén felértékelődhetnek a távfűtéses lakások,

mert azokat a mostani információk szerint nem érinti az áremelkedés.

Drágulni fog a szobabérlés is

Az albérletpiac legolcsóbb terméke eddig a szobabérlés volt, amelynél a bérleti díj általában a rezsit is tartalmazta, mert a külön mérőóra lakáson belül nem volt megoldható. Ezek általában nagyobb lakásokban vannak, ezért a szobabérlés mint legolcsóbb lakhatási megoldás, jelentősen drágulni fog.

A Rentingo.com adatbázisa alapján egy budapesti albérlet rezsije a közös költséggel együtt jelenleg átlagosan a bérleti díj 23 százaléka. A panellakásoknál többet (27 százalék), a téglaépületeknél az átlagnál kevesebbet (21 százalék) kellett fizetni a bérlőknek ezeken a jogcímeken, és fűtés szempontjából a geotermikus lakások biztosították a legkedvezőbb üzemeltetési költséget, a legdrágábbnak pedig a mérőóra nélküli távfűtés bizonyult – olvasható a közösségi albérletkereső platform közleményében.

Forrás: MTI
Fotó: Envato

H I R D E T É S