ingazas, munkahely, allas, ber
Fotó: Envato

Megéri-e ingázni egy munkahely miatt?

blank
blank

H I R D E T É S

Ha állást keresünk, akkor az egyik kiemelt szempont, amit figyelembe veszünk, az a munkahely távolsága a lakóhelyünktől. De érdemes-e a munkahelyünk miatt költöznünk? Mennyi ingázást érdemes bevállalni? 

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy nap mennyit töltünk utazással, és mennyi anyagi ráfordítást szánunk erre. Egy felmérés szerint Európában a Magyarországon nap, mint nap ingázó személyek száma kiemelkedően magas. Mind a fővárosba érkezők száma, akik az agglomerációban laknak, mind pedig azoké, akik Budapestet elhagyva töltik el munkában töltött napjaikat. De vajon jó ez nekünk így? Érdemes a munkahelyünk miatt költöznünk? Mennyi ingázást érdemes bevállalni? Ezekre keressük most a válaszokat.

Pénz beszél…

Egy felmérés szerint a legnagyobb szerepe annak, hogy Budapestre jár valaki dolgozni, holott nem is itt lakik, az anyagi körülmények. Még mindig a fővárosban a legmagasabbak az ingatlanárak, és sokan vágynak például nagyobb lakásba vagy családi házba, amire itt nincs lehetőségük. Mivel sokakat ide köt az állásuk, így belemennek abba a kompromisszumba, hogy önmaguk és családjuk számára jobb lakhatási körülményeket teremtenek, viszont hosszabb időt szánnak a munkába járásra. Napjainkban az otthoni munkavégzés is elterjedté vált, így valóban nem lenne indokolt, hogy a munkahelyhez közel legyen költözhetve az egész család. Egyre több cég elégszik meg az 1-2 napos munkában töltött idővel, a többi napra viszont biztosítja a home office lehetőséget. Így tényleg anyagilag kedvezőbb, ha az ember nem szedi azonnal a sátorfáját, ha munkahelye nem az ő városában helyezkedik el.

Ingázás vs. családi állapot

A távolság fogalma azonban igen szubjektív, hiszen nem mindegy a családi állapotunk sem. Ha egyedülállóak vagyunk, akkor lehet, hogy belefér az is, hogy hosszabb időt töltsünk autóban vagy tömegközlekedésen ülve. Ha azonban például gyerekek is vannak a képben, akkor kalkulálni kell azzal, hogy az ő igényeikhez is alkalmazkodjunk, tehát lehet, hogy már egy óra utazás sem fér bele munka után. Ugyanez igaz az ember ingerküszöbével kapcsolatban, hiszen nem mindenkinek van türelme órákat a városon át zötykölődni. Ez maximálisan az ember természetétől és hozzáállásától függ, és, hogy kinek milyen munka miatt éri meg ezt végigcsinálni.

Számtalan tényezőtől függ tehát, hogy hogyan döntünk, ez teljesen egyéni mérlegelés kérdése. Számít természetesen a munkahelyünk rugalmassága is, hiszen sok problémát megold, ha partnerek abban, hogy segítsék munkába járásunkat. Ez megmutatkozhat a munkáltató részéről utazási költségtérítésben, vagy akár az otthoni munkavégzés lehetőségének megteremtésében. Mivel statisztikák szerint még mindig Budapesten vannak a magasabban fizető állások, és rengeteg álláslehetőség is megtalálható, ezért a legtöbben beadják a derekukat az ingázást illetően, és belemennek ebbe a kompromisszumba, cserébe jobb életszínvonalat teremtve maguknak és családjuknak.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S