csapatepites, trening, HR, kollegak
Fotó: Envato

Miért jók a csapatépítő tréningek?

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett a csapatépítő tréningek száma. Kérdés: miért jók ezek, miért lesz hasznos, ha részt veszünk rajta? 

Ahhoz, hogy eredményesen dolgozzunk együtt a munkatársainkkal elengedhetetlen, hogy a csapaton belüli viszonyok pozitív irányba fejlődjenek. Éppen ezért lehet jó és hasznos megoldás, ha a vezetők egy csapatépítő tréning keretein belül igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a kollégákat. Persze lehet, hogy alapvetően jó viszonyt ápolunk a munkatársainkkal, de egy csapatépítő tréning során a kollégák nagy eséllyel egészen más oldalról ismerik meg egymást. 

Miért hasznos? 

A csapatépítő tréningeknek egyértelműen teljesítménynövelő hatása van. A munkatársak a közös élmények révén harmonikusabb kapcsolatok kialakítására lesznek képesek, így sokkal jobban is dolgoznak majd együtt, ennek hatására pedig a hosszú távú eredményesség is javul. A csapatépítő tréningek során fejlődik az egymáshoz való alkalmazkodási készség, növekszik a bizalom, javul a kommunikácó, a kollégák motiváltabbak lesznek, könnyebben hoznak meg döntéseket, eredményesebben kezelik a konfliktusokat, a stresszes helyzeteket, végső soron pedig az idővel is megtanulnak jobban bánni. 

Milyen egy jó tréning? 

A jó tréning közösségkovácsoló erővel bír, arra készteti a résztvevőket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, hogy merjék feszegetni a határaikat. Fontos, a program mindenki számára megfelelő legyen, valamint az is nagyon lényeges, hogy minden munkatárs jelen legyen.

Kinti vagy benti program? 

Ez természetesen nagyban függ az időjárástól is, de ebben a tekintetben nagyon fontos az előzetes igényfelmérés. Ha a csapat bevállalós, akkor bátran lehet kinti helyszínekben is gondolkodni, továbbá azt sem árt előre egyeztetni, hogy csak egy délutáni programról lesz-e szó, esetleg ottalvós a „buli”. Ha a csapat jelentős része nem preferálja a sportos programokat, akkor érdemes lehet valamilyen izgalmas beltéri megoldást választani, ahol az izgalom adta dobbing felér akár egy focimeccsel. Jó ötlet lehet akár szabadulószobába menni, hiszen ott mindenkire szükség lesz ahhoz, hogy kiszabaduljunk, de ha nem zárkózunk el teljesen a kinti programoktól, akkor egy hotelben is megszállhatunk a csapattal, aztán jöhet egy kiadós kirándulás. 

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S