Csapatépítés
Forrás: Envato

Így tervezd meg az éves csapatépítő tréningeket

blank
blank

H I R D E T É S

Mutatjuk mikor, miért és milyen gyakran érdemes felrázni a csapatot.

Csapatépítő tréningeket általában vagy valamilyen együttműködés fejlesztési céllal, vagy éppen csak a közös élményteremtés miatt szokás szervezni. Egy közepes méretű csapat esetén is komoly költséget ró a cégre egy-egy ilyen alkalom, érdemes tehát tudatosan megtervezni milyen típusú tréningekre milyen gyakorisággal menjen a csapat.

Célok

Minden csapat más. Az egyik gördülékenyen működik az első perctől és könnyen veszi az akadályokat, a másiknak minden sokkal küzdelmesebben megy. Vannak azonban olyan helyzetek, amikben a legtöbb esetben érdemes valamilyen tréninget szervezni:

  • új csapattag integrálása
  • két részleg összevonása
  • elakadás a kommunikációban, konfliktuskezelésben.

A fenti problémák közül bármelyikről is van szó, az első lépés minden esetben a célok meghatározása. Mit várunk a tréningtől, miben tudna segítséget nyújtani. Egy, kétnapos fejlesztés nem csodaszer önmagában, a munka oroszlánrésze ez után vár csak a csapatra.

Időzítés

A célok mellett az időzítés is kulcsfontosságú lehet a sikeres csapatépítés érdekében. Minden cég életében megfigyelhető egyfajta ciklikusság: az év bizonyos hónapjaiban több, máskor kevesebb munka terheli a csapatot. Érdemes egy-egy tréninget közvetlenül a húzósabb időszakok elé szervezni, így a kollégák feltöltődhetnek a hajtás előtt.  Ha úgy látod azonban, hogy nálatok inkább egy kis leeresztésre, ventillációra lenne szükség ilyenkor, akkor időzítsd az elvonulást inkább a nehezebb időszakok végére.

Ha az évben nagyjából elosztottad az alkalmakat, jöhet a pontosítás: nem mindegy ugyanis, hogy a hét melyik napján vonod ki az embereket a mindennapi feladatokból. Olyan napokat válassz, amikor nincs nagy meeting, kevésbé valószínűek leadási határidők. Így a csapat sokkal inkább jelen tud majd lenni a tréningen fizikailag és pszichésen egyaránt.

Kérdezd meg a csapatot!

Egy néhány kérdéses kérdőívvel megismerheted a fejlesztési igényeket és az optimális időzítést is, ráadásul elkötelezetté teszed a kollégákat a részvételre.

Forrás: https://groupdynamix.com/team-building-strategies-how-often-should-you-do-team-building/

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

H I R D E T É S