csapatepito, trening, munkahely, karrier,
Fotó: Envato

Mindenki szereti a csapatépítőt?

blank
blank

H I R D E T É S

Csapatépítő tréningeket általában vagy valamilyen együttműködés fejlesztési céllal, vagy éppen csak a közös élményteremtés miatt szokás szervezni. A hatásosságuk azonban sokszor kérdés. Lehet ezt jól csinálni?

A kisebb és nagyobb vállalatoknál egyaránt előfordul, hogy fél-egy évente csapatépítőt szerveznek a munkatársak számára. Ezek lehetnek pár órás, de akár több napos programok is, melyek általában kötelező jellegűek.

Ha ez még nincs is így kimondva, de a legtöbben tudják, hogy nagyon ajánlatos részt venni ezeken.

Ennek az egyik oka, hogy számítanak ránk, mint a csapat tagjaira, a másik pedig, hogy önmagunk számára is járhat előnyökkel. Kiváló alkalom arra, hogy jobban megismerhessük kollégáinkat, más témák is szóba jöhessenek a munkán kívül, valamint olyan szituációkban is megfigyelhetjük őket, amikre a normál, hétköznapi közegben nem lenne lehetőségünk. 

A csapatépítőn rólunk is kiderülhetnek olyan információk, amiket eddig nem tudtak a többiek

De mindenki ilyen pozitívan áll ezekhez a nem éppen fakultatív programokhoz? Vajon mindenki számára komfortos munkaidőn kívül a kollégákkal lenni, vagy esetleg egy-egy éjszakát a család nélkül eltölteni? A válasz egy határozott nem, hiszen mind különbözőek vagyunk, másfajta igényekkel, valamint minden embernél máshol van az a bizonyos komfort zóna. Márpedig egy ilyen rendezvényen sokszor ki kell lépni a megszokottból ahhoz, hogy elengedve magunkat, maximálisan részese lehessünk a csapatépítőnek. 

Felnőtt emberként sokszor nem könnyű alkalmazkodni vagy rugalmasnak lenni, így tény és való, hogy egy több napos program távol állhat sokaktól. Előfordul, hogy az ilyen beleesik a hétvégébe is, és a cégek cserébe nem kínálnak fel más pihenő napokat.

Érvek pro és kontra a csapatépítőkkel kapcsolatban

Természetesen mindenki visszautasíthatja a rendezvényt, ám érdemes átgondolni, hogy vajon megéri-e. Lehet, hogy az elején nem szimpatizálunk vele, de aztán hatalmas élmény lesz és még kapcsolatainkat is építhetjük. Abba is belegondolhatunk, hogy, ha beosztottként furcsa egy csapatépítő, akkor milyen lehet felettesként? Mégis csak meg kell tartani az egészséges határokat, mert utána hamar visszatérünk a hétköznapi kerékvágásba. 

Egy vezető lehet, hogy itt sem teheti meg, hogy elengedi magát, hiszen neki olyan pozíciója van, amihez minden körülmények között maximálisan méltóan kell viselkedni.

Összességében senkinek sem ajánlott, hogy vállalhatatlanul viselkedjen, hiszen szembe kell nézni a jelen lévő emberekkel utána a munkában is.

Belegondolva, senkinek nem könnyű ilyen szituációkban megfelelni. Számtalan indokot lehet tehát felsorolni, hogy miért érdemes és hogyan egy csapatépítőn részt venni, így egyén válogatja, hogy él-e ezzel a lehetőséggel vagy jobb ezt inkább kihagynia.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S