desk-bombing, munkahely, munkatárs, kolléga
desk-bombing, munkahely, munkatárs, kolléga

Te tudod mit jelent a „desk-bombing” kifejezés?

blank
blank

H I R D E T É S

A pragmatikus tömörséggel az angolban „desk-bombing”-nak hívják azt a jelenséget, amikor egy kollégád átjön az dolgozóasztalodhoz, hogy a munkádról beszélgessen veled, vagy egyszerűen csak elcsevegjetek. 

Míg egyesek jobban szeretik, ezt a fajta kommunikációt, mint mondjuk az e-mailt, mások kifejezetten utálják, ha váratlanul megszakítják a munkafolyamatot, amibe éppen beleásták magukat. Az Insider megkérdezett öt dolgozót, hogy mit gondolnak a jelenségről, a válaszok meglehetősen eltérőek.

Sokak produktivitásán ront

David Clare, egy kommunikációs ügynökség ügyvezető igazgatója az elmúlt hét évben hibrid munkavégzésre állt rá. Ő is egyike azoknak, akik gyűlölik, ha munka közben átballag valaki az asztalukhoz csevegni. “Azok a napok, amikor otthonról dolgozhattam, nagyon produktívak voltak, és úgy érzem, hogy ebben szerepet játszott a desk-bombing hiánya is” – mondja. David ugyanakkor felhívta a figyelmet a desk-bombing online megfelelőjére is: “Mióta a távmunka sokkal elterjedtebbé vált, a hirtelen, váratlan videohívásoknak is hasonló szerepe lehet, de úgy érzem, hogy ezek felett sokkal nagyobb a kontroll, mert egyszerűen figyelmen kívül hagyhatjuk ezeket, vagy visszautasíthatjuk a hívást.” – teszi hozzá.

Amanda Wallace, tartalom- és marketingvezető azonban szintén utálja, ha a személyesen zavarják: “A tartalomért vagyok felelős, így fontos, hogy fókuszban maradjak. Ha megzavarnak, az gyakran kizökkenthet a flow-állapotból, amibe nehézen tudok visszatérni.” – mondja, hozzátéve, hogy nem bánja, ha csak egy gyors beszélgetésről van szó az asztala mellett, de a hosszabb beszélgetések nagyon zavaróak lehetnek.

Lehetséges előnyök

George Fryer tanácsadónak viszont tetszik a desk-bombing:  “Ha azt választom, hogy az irodában dolgozom, akkor azt is választom, hogy odajöhessenek az asztalomhoz az emberek. Szerintem fontos, hogy az íróasztalnál megközelíthető legyél, mivel ez elősegíti a gyors döntéshozatalt, ha sürgős válaszokra van szükség, és segít a munkatársakkal való kapcsolatépítésben is.”

Dmytro Kondratiev ügyvéd viszont gyakran alkalmazza a módszert, amit hatékonynak is tart. 

“Bár a desk-bombing kellemetlen vagy agresszív lehet a másik fél számára, de a munkát el lehet emellett is végezni” – mondta az Insidernek. “Úgy érzem, hogy az e-mailek küldése és a telefonos egyeztetések vagy érdeklődések nem olyan hatékonyak, mint a személyes beszélgetések”.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S