mentális egészség, munkahely
mentális egészség, munkahely

Félünk attól, hogy mit gondolnak a munkahelyen

blank
blank

H I R D E T É S

Egy új tanulmány szerint a foglalkoztatottak 60%-a úgy véli, hogy a munkahelyük nem “törődik igazán” a mentális egészségükkel. A jelentés szerint több mint egyharmaduk tart a negatív következményektől, ha megosztja mentális problémáit a főnökeivel.

A TherapyFinders weboldal által készített tanulmány szerint a foglalkoztatottak 37%-a úgy véli, hogy a főnökök instabilnak vagy megbízhatatlannak tarthatják őket, mint munkatársat, ha bizalmasan beszélnek a mentális problémáikról. Csak az Egyesült Királyságban élő felnőttek 39%-a szorongással, 33%-a depresszióval, 28%-a pedig alacsony önbecsüléssel küzd. A kutatás megállapította továbbá, hogy a kihívást jelentő mentális tapasztalatok hatással vannak az emberek alvására (62%), és a kapcsolataikra (47%). Tízből hét ember (70%) azonban még soha nem kapott szakmai segítséget terapeutától vagy tanácsadótól a problémáira.

Szakember helyett öngyógyításhoz fordulnak a szenvedők

A kutatás szerint, amikor arról van szó, hogy a felnőttek miért nem folyamodtak szakember segítségéhez, a legfőbb akadályok a költségek (27%), az, hogy nem tartják elég súlyosnak a problémáikat ahhoz, hogy segítséget kérjenek (21%), és végül az, hogy nem érzik elég kényelmesnek, hogy egy idegennel beszéljenek a problémáikról (20%). Ehelyett egyharmaduk (34%) könyvek olvasásához fordul, hogy javítsa mentális egészségét, további 24%-uk pedig a kertészkedéshez – áll a TherapyFinders közleményében. A kutatás azt is megállapította, hogy “a munkavállalók 70%-a nem tudja, hogyan férhetne hozzá bármilyen mentális egészségügyi támogatáshoz, amely elérhető lenne számára”.

A munkahely is felelős a dolgozók mentális egészségéért

A jelentés kiemeli azt is, hogy a dolgozók több mint egyharmada tart a negatív következményektől, ha megosztja mentális problémáit a főnökeivel. A mentális egészséggel foglalkozó szakemberek kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a munkahelynek, hiszen ez határozza meg a munka-magánélet egyensúlyt. Ennek hiányában hiányoznak azok az alapvető feltételek, amelyek a lelki egészséghez szükségesek. Az első és legfontosabb tényező, hogy ne legyünk túlhajszoltak, legyen idő saját magunkra, hobbijainkra és nem utolsósorban a barátainkra, hiszen a mentális egészséghez olyan emberekkel kell időt tölteni, akikkel jól érezzük magunkat. Szintén fontos tényező, hogy minden nap legyünk aktívak a lehető legtöbb módon, ne csak a munkahelyre korlátozódjon az aktivitásunk! A mentális egészséggel foglalkozó szakemberek szerint rendkívül fontos az is, hogy bátran fogadjunk el segítséget másoktól, ha úgy érezzük, nehéz helyzetbe kerültünk.

Magyarországon is a hátrányos megkülönböztetéstől félnek

A Magyar Pszichiátriai Társaság támogatásával készült kutatás megállapításai szerint a mentális betegségekkel kapcsolatban jelenleg nagy az információhiány a lakosság körében. A tudatlanság legfőbb veszélye, hogy a tünetek, problémák ismeretének hiányában a felismerés, az egyén önbelátása is elmarad, amely – éppen ennél a betegségcsoportnál – a gyógyulás egyik kritikus feltétele lehet. Összességében a lakosság 77 százaléka szerint a pszichiátriai kezelésben részesülteket hátrányos megkülönböztetés éri az élet különböző területein. Legtöbben, a lakosság 60 százaléka a munkahelyet jelölte meg ebből a szempontból.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S