mergezo fonok stressz munkahely
Fotó: Envato

Mérgező főnök? Innen tudhatod, ha toxikus a munkakörnyezeted

blank
blank

H I R D E T É S

Egy mérgező főnök sok mindenre hatással lehet a munkákban, de magánéletünkben is. Elveheti az önbizalmunk és az ambíciónk. Nem csoda, hogy a dolgozók felmondásának oka 57 százalékban a mérgező főnök.

Rengeteg cég, és vezérigazható bukik le toxikus munkakörnyezete miatt, és még több szenved csöndben még mindig. Nem csak a munkahelyet fertőzik meg, de egy olyan kultúrát alakítanak ki, amelyben a dolgozók félnek kiállni magukért, és segítséget kérni. Egy idő után, ez megöli egy dolgozó önbizalmát. Rossz hatással lesz a munkájukra és a mentális állapotukra.

Unrealisztikus elvárások, lehetetlen határidőkkel

Folyamatosan túldolgozottnak érezni magad, és bizonytalannak lenni a főnököd elvárásai kapcsán egy jel arra, hogy a főnököd mérgező. Ahelyett, hogy tiszteletben tartaná az idődet, azt várja el, hogy mindent eldobj a kezedből és befejezd azt a projektet amit kér, egy lehetetlen időn belül. Amikor pedig ezt szóvá próbálod tenni, meg se próbálja megérteni a problémádat, vagy úgy tesz, mintha te nem értenéd a feladat fontosságát. Pedig nem az, hogy nem értenéd, szimplán az adott határidő betartása képtelenség, ezáltal az egész csapat munkája bukásra van ítélve. Így történik meg az, hogy a dolgozóknak muszáj tökéletlen munkát kiadni a kezük közül, amiért szintén őket fogják hibáztatni.

Hatáskörük kihasználásával diktálnak, de nem vonják felelősségre saját magukat

A mérgező főnökök hírhedtek arról, hogy hatalmukat a szabályok és folyamatok megkerülésére használják. Úgy gondolják, hogy a társadalomban betöltött szerepük tévedhetetlenné teszi őket. Ahelyett, hogy beismernék a hibáikat, vagy felelősséget vállalnának valamiért, ami rosszul sült el, figyelmen kívül hagyják azt, másokat hibáztatnak vagy kifogásokat keresnek. Amikor bizonyítékot vagy konstruktív visszajelzést kapnak, azt támadásnak tekintik, és gyakran bosszút forralnak, ha kritizálják őket. A megtorlás jelentkezhet abban, hogy megakadályozzák a felvételt, vagy ellehetetlenítik a munkát. Ez az oka annak, hogy a mérgező főnök vagy menedzser körül állók gyakran olyan támogatókká válnak, akik soha nem mondanak nemet nekik, attól tartva, hogy mit veszíthetnek, ha megteszik.

Daniel Foley, a Scooter Guide marketing igazgatója kétségtelenül azt állította, hogy a mérgező vezető legnyilvánvalóbb személyiségjegye az, amikor nem gyakorolja azt, amiről prédikál. Kifejtette, az alkalmazottakat „azok a vezetők inspirálják, akik viselkedésükkel példát mutatnak alkalmazottaik számára”.

Alacsony érzelmi intelligencia és erőteljes reakció

A mérgező főnökök több szempontból is negatív hatással lehetnek egy vállalatra. Nemcsak a saját alkalmazottaikat űzik el, hanem ügyfeleiket és vásárlóikat is. Ennek eredményeként mérgező viselkedésük és reakciós döntéshozataluk miatt rossz hírnevet szereznek iparágukban. Megsem látják, hogy döntéseik, szavaik és viselkedéseik milyen negatív hatással vannak másokra.

Hogy kezelj egy mérgező főnököt?

  • Ne vedd magadra a viselkedését!

Könnyebb mondani, mint megtenni, de ha hagyod, hogy a durva megjegyzések azonnal leperegjenek rólad, az csak javít az érzelmi állapotodon. Ha igazán jól érzed magát azzal kapcsolatban, aki vagy, és tudod, milyen keményen dolgozol, mit mondhatna a főnököd, ami felbosszanthat? Bármi is a probléma, az az ő problémájuk, nem a tied.

  • Emlékezz, hogy van egy mögöttes oka a viselkedésének!

Megvan az oka annak, hogy ennek az embernek a viselkedése olyan gonosz, amilyen. Lehet, hogy az otthoni élete van válságban, és rajtad tölti ki. Ez nem teszi igazságossá vagy elfogadhatóvá, de sok mindent megmagyarázhat.

  • Lásd meg, hogy ő is csak egy ember, aki nem tökéletes!

Azt hinné az ember, hogy bárki, aki vezetői pozícióban van, kiváló képességekkel rendelkezik ezen a területen, valamint példaértékű emberismeretekkel rendelkezik. De ez nem mindig van így. Mindenkinek vannak személyiségbeli sajátosságai, amelyeken javíthatna, és a főnököd sincs ezzel másképp.

  • Bármikor kifejezheted az érzéseid egy levélben! (amit sosem küldesz el)

Engedd ki egy papírra az egészet. Mondj ki bármit, ami eszedbe jut, legyen az bármilyen dühös vagy helytelen. Ez egy olyan levél, amelyet nem fogsz kézbesíteni (hacsak nem akarod magad kirugatni), szóval engedd szabadjára a benned rejlő fenevadat. Milliószor jobban fogod érezni magad, amikor a végén odaírod a nevedet.

  • Nincs szükséged rá ahhoz, hogy sikeres légy!

Azt gondolhatod, hogy nem léphetsz feljebb a ranglétrán az ő jóváhagyása és támogatása nélkül, de ez egyszerűen nem igaz. Találdmeg a módját annak, hogy megmutasd a cég többi magasabb beosztású emberének, mennyire értékes vagy. 

  • Jobb lesz neked nélküle!

De ő ugyanezt nem mondhatja el rólad. Ha 100%-ot beleteszel a munkádba, soha nem késel, és fenntartod a pozitív hozzáállást, akkor abból te nem jöhetsz ki rosszul. 

Legfrissebb híreink:

Fotó: envato.com

H I R D E T É S