munkaeropiac, kismama, oneletrajz, munka
Fotó: Envato

Kismamák a munkaerőpiacon: mik az esélyek?

blank
blank

H I R D E T É S

Örök kérdés, hogy milyen esélyekkel indul a munkaerőpiacon egy kismama, mai cikkünkben ezt a kérdést járjuk körbe. 

Nemrégiben arról írtunk a Karrier Trend oldalán, hogy vajon az önéletrajzunkba érdemes-e beleírni, ha van gyermekünk. Akkor arra jutottunk, hogy ezt akár az előnyünkre is tudjuk fordítani, hiszen a gyermeknevelés nagy meló, rengeteg tapasztalatot szerzünk közben, anyaként pedig egész biztos, hogy elképesztő szervezőkészséggel rendelkezünk. Persze akkor és most is fontos kiemelnünk, hogy a hazai törvények értelmében a munkáltató nem kérdezhet rá a családi állapotunkra, valamint arra sem, hogy mik a terveink ezen a téren a jövőben. Azonban eltitkolni nem célszerű, hogy van-e gyermekünk, plána ha egy betegség vagy rosszullét miatt mondjuk el kell ugranunk érte a bölcsibe, oviba, iskolába. Viszont akkor továbbra is ott lóg a levegőben a nagy kérdés: milyen esélyekkel indul egy kismama a munkaerőpiacon? 

A visszatérés 

Ha a korábbi pozíciónkat szeretnénk akkor mindenképpen írásban kell jelezzük a munkáltató felé a visszatérési szándékunkat. Ennek kapcsán Dr. Goda Mark a Profession-nek adott interjújában azt mondta, hogy a jelzést követően a munkáltatónak harminc napja van arra, hogy felkészüljön a kismama fogadására. „Gyakori hiba, hogy az érintett munkavállaló csupán telefonon jelentkezik felettesénél vagy e-mailben jelzi visszatérési szándékát, de konkrét időpontot nem jelöl meg – ennek jellemzően több hónapig húzódó hitegetés lehet az eredménye. Ezt elkerülendő mindig írásban jelezzük, hogy vissza szeretnék térni, és pontosan jelöljük meg a dátumot is, mikortól” – mondta a munkajogász a portálnak. 

Már felvettünk valakit 

A szakember arra is kitért, hogy a munkáltatók gyakran érvelnek azzal, már felvettek valakit a kismama helyére. Viszont, jó ha tudjuk, hogy amikor egy várandós munkavállaló helyettesítésére alkalmaznak valakit, akkor vele csakis és kizárólag határozott idejű munkaszerződés köthető, ami arra az időtartamra szól, amíg a kismama vissza nem tér. „Ez tehát igazán rossz indok, ne dőljünk be neki! Ahhoz is jogunk van a gyermek három éves koráig, hogy korábbi munkaidőnk felére kérjük alkalmazásunkat, vagyis ha a baba érkezése előtt nyolc órában dolgoztunk, három éves koráig négy órában tehetjük ezt, majd miután a gyermek betölti a három évet, visszaáll a teljes munkaidős foglalkoztatás.” – mondja Dr. Goda Mark. 

Ha valaki nem akar visszamenni 

Jellemző, hogy az elhelyezkedni vágyó kismamák nem szeretnének visszatérni a korábbi munkahelyükre. Nemrégiben beszélgettem egy friss anyukával, három hónapos a kislánya, korábban óvónőként dolgozott, de már most biztos benne, nem szeretne visszatérni. Saját, otthonról végezhető vállalkozásban gondolkodik, rengeteg terve és ötlete van. A téma kapcsán több fórumot is körbejártam és tapasztalatom szerint a GYES-en lévő kismamák körében a száz százalékban otthonról végezhető munkák most a legnépszerűbbek. 

3-6 hónap A statisztikák azt mutatják, hogy egy kismamának pontosan ugyanannyi időre van szüksége ahhoz, hogy megtalálja az új munkahelyét, mint bármely másik munkakeresőnek., erről Patai Krisztina fejvadász és karrier coach, a Mommy Works Hungary alapítója beszélt a Profession-nek. Mint mondta a kismamák általában 3-6 hónap alatt tudnak elhelyezkedni, de persze minden függ attól is, hogy milyen szakterületen keresnek állást. „Ha IT-s vagy könyvelői háttérrel rendelkezik valaki, valószínűleg hamar vissza tud kerülni a munkaerőpiacra.” – mondta a szakember.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S