Anyaként állásra pályázni
Forrás: Envato

Önéletrajz: Anya vagyok! Beleírjam?

blank
blank

H I R D E T É S

Amikor édesanyaként állást keresünk, nagy dilemmát okozhat a kérdés: vajon beleírjuk a CV-be, önéletrajzba, vagy ne, hogy van gyermekünk?

Persze nem arról van szó, hogy titkoljuk el, hiszen az állásinterjú alkalmával ez nagy eséllyel úgyis kiderül, a kérdés inkább az, hogy szükséges-e az önéletrajzban erre, az egyébként abszolút magánéleti kérdésre kitérni.

Aki egy családot elvezet…

Egyesek szerint akár még előnyt is lehet kovácsolni abból a tényből, ha valaki különleges képességként tekint a gyereknevelésre, ugyanis sokan hisznek abban, hogy az anyaság valóban képes fejleszteni bizonyos szakmai képességeket is. Lauren Smith Brody, egy amerikai tanácsadó cég alapítója például azt mondja, számos kutatás bebizonyította már, hogy az anyák valóban sokkal hatékonyabban, ha munkáról van szó, továbbá mentorként is jól megállják a helyüket. Ennek oka, hogy

az anyák tudják, hogyan kell jól kihasználni az időt, ami azt is jelenti, hogy hatékonyak és a szervezőkészségük is majdhogynem tökéletes.

Amennyiben a munkaadók hajlandóak ezekre a készségekre plusz pontként tekinteni, abban az esetben akár még jó ötlet is lehet megosztani a CV-ben ezt az infót.

Ettől tarthat a munkáltató

A szakértők mindezek ellenére még mindig azt mondják, hogy az anyaság ténye inkább hátrányt jelent az önéletrajzban, semmint előnyt. Ennek oka, hogy a munkáltatók tartanak attól, hogyha valaki gyermeket nevel, akkor többször fog otthon maradni egy-egy betegség miatt, továbbá úgy vélik, hogy az anyák sokkal kevésbé rugalmasak, ha a szabadságokról van szó. A munkaadó azt feltételezheti, hogy, aki anyaként tér vissza a munkaerőpiacra, nem akar majd túlórázni, hiszen el kell mennie a gyermekért az iskolába, óvodába. Ez persze nyilvánvalóan igaz, de ebben a kérdésben is, csakúgy, mint az élet egyéb területein, a kompromisszumkészség lenne célravezető, egy olyan megoldása feltérképezése, ami mindkét fél számára win-win szituációt eredményez.

Az anyaság előny is lehet!

Fontos tudnod, hogy a hazai törvények értelmében a munkáltató nem kérdezhet rá a családi állapotunkra, továbbá arra sem, mik a terveink ezen a téren a jövőre nézve. Persze nem célszerű eltitkolni, ha van gyermekünk, de ez minden esetben a te egyéni döntésed kell, hogy legyen.

Ha végül úgy döntesz, hogy feltünteted az önéletrajzodban az anyaságod tényét, akkor érdemes lehet mindezt előnyödre fordítani.

A szakemberek azt mondják, fontos lehet kihangsúlyozni, hogy a megpályázott állás esetén, milyen tapasztalatokkal gyarapodtál, milyen képességeket fejlesztettél, amiket egyértelműen az anyaságnak köszönhetsz, és a munkában is tudod kamatoztatni.

H I R D E T É S