munkero-kolcsonzes, munkaerohiany, munkerotoborzas, munkaeropiac
Fotó: Envato

MMOSZ: egyre több cég von be munkaerő-kölcsönzőt

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre többen döntenek a munkaerő-kölcsönzés mellett. Munkaadói oldalon a piac változásaira való gyors reakcióképessége, rugalmassága, valamint az adminisztrációs terhektől és a bérköltség megjelenésétől való mentesség a legfőbb érvek.

A munkavállalók számára pedig a kiszámítható jelen mellett a hosszú távú munkalehetőség szerepel kiemelten az indoklásban – derül ki szektor kétharmadát lefedő Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége tagszervezeteinek és érdekképviseleti munkájukat támogató több piacvezető cég körében végzett legfrissebb közös kutatásból.

A szakmai szövetség szerint jelenleg 65 ezer betöltetlen állás van ma Magyarországon, amit várhatóan megdupláznak a folyamatban lévő, idén lezáruló ipari beruházások is. – Az atipikus foglalkoztatás rugalmassága mellett kiszámítható, tervezhető jövőt biztosít, úgy munkavállaló, mint munkaadói oldalon. Fordulóponthoz érkezett a munkaerőpiac – mondta Csizmadia Gábor elnök.

A kutatás visszajelzései alapján úgy látják, a kölcsönzött dolgozók munkavégzését a bérutalás pontossága, a bejelentett munkaviszony, a hosszú távú munkalehetőség, az ügyintézés során tapasztalt segítségnyújtás, a munkába járás támogatása, a szakmai fejlődés lehetősége, valamint „az egyik munka végeztével azonnal kapok másik ajánlatot” opciója segíti.


A kölcsönvevők főként emiatt vonnak be munkaerő-kölcsönző cégeket:

  • sorozatos eredménytelen interjúk, idő- és energia-megtakarítás,
  • a cégen belüli fluktuáció csökkentése,
  • a lokális munkaerőpiacról nem elegendő munkaerő,
  • a vállalat gyorsan felfutó termelési igényéhez a megfelelő szakember kiválasztása,
  • az üzletmenet számára biztosított rugalmassága, a toborzási és adminisztrációs terhek csökkentése,
  • a szezonális munkaterhelés, a létszámbővítés lehetetlensége, és mert így nem keletkezik bérköltség,
  • vagy éppen a vonatkozó tapasztalathiány miatt.

Érvként említették a HR vezetők a nagy munkaerő-áramlás dinamikus mozgását, a hirtelen felfutás és a kialakult munkaerő-hiány esetén is gyors segítségként a külföldi munkavállalók foglalkoztatását. „Tudtam, hogy nagyobb létszámú adatbázissal rendelkeznek, mint a vállalat, ahol dolgozom” – hangzott el a kutatási visszajelzésekben.

Ugyanígy érv az együttműködésre a munkaerőhiány azonnali pótlása, az időszakos projektek vagy különleges szaktudás szüksége, a kapacitáshiány, de akár a gyakornokok felkutatása, ahogy a már létező üzletág átvétele kapcsán meglévő struktúrája is.

A szakmai szövetség rövidesen nyilvánosságra hozza a kutatás részleteit is, amiről portálunk be fog számolni.

Forrás: Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége
Fotó: Envato

H I R D E T É S