negynapos munkahet, munkavallalo, munka, munkaeropiac
Fotó: Envato

Négynapos munkahét: megpróbálja a szombathelyi önkormányzat

blank
blank

H I R D E T É S

A szombathelyi önkormányzatnál a négynapos munkahét bevezetését készítik elő. 

A négynapos munkahét kérdése az utóbbi időben rendszeresen felmerült, világszinten már több helyütt alkalmazzák ezt a stratégiát, de Magyarországon is több vállalat teszteli már, hogy működőképes-e. Amint azt a Karrier Trend is megírta a Telekom is csatlakozott ezen cégek sorába, néhány nappal ezelőtt ugyanis bejelentették, pilot projektet indítanak a négynapos munkarend megvalósíthatóságát vizsgálva. Most pedig a szombathelyi önkormányzat dönthet arról a közeljövőben, hogy milyen feltételek mellett lehet a kötelező munkaidőt csökkenteni. 

Javaslat érkezett 

Annyi biztos, hogy Szombathelyen nem egyik pillanatról a másik akarják bevezetni a négynapos munkahetet, minderről egyelőre javaslat érkezett csupán, indoklásként pedig azt adták meg, hogy négy nap alatt nagyobb lesz a dolgozók hatékonysága, derül ki az ATV riportjából. „Arról szól, hogy az önkormányzat dolgozóinak ugyanazon munka elvégzése mellett egy nappal több jutna a pihenésre és ezáltal abban a négy napban produktívabban, hatékonyabban tudnának dolgozni. Ennek vizsgáljuk most a lehetőségét és erről fogunk majd szeptemberben dönteni, hogy ezt a próbaüzemet elindítjuk vagy nem indítjuk” – közölte az alpolgármester, László Győző. 

Fél éves tesztidőszak

A javaslat szerint egy féléves időszakra vezetnék be első körben az új munkarendet az önkormányzatnál, ezt követően döntenének az esetleges folytatásról. „Jelenleg az előkészítő fázisban tartunk, ami azt jelenti, hogy vizsgáljuk jogi, munkaszervezési és egyéb lehetőségeit, hogy ez az ötlet jó ötlet-e, bevezethető-e. Maga a javaslat arról, hogy egy hat hónapos próbaüzemet nézzünk meg szeptembertől” – mondta a riportban az alpolgármester.

Várható következmények 

Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen döntés születik majd, a kérdésben várhatóan nyár után határoznak majd. Az önkormányzat addig is szeretné megvizsgálni minden szempontból a várható következményeket.  

Magyarországi helyzet 

Magyarországon egyébként – ahogyan azt korábban portálunk is megírta – a piaci szférában már több olyan munkahely van, ahol hetente csak négy napot kell dolgozni. Egy magyar rövidáru-nagykereskedő cég például tavaly júniusban vezetett be négynapos munkahetet, miközben ugyanazt a bért fizette ki a dolgozók számára. Egy informatikai cégnél, a Balasys IT Zrt.-nél pedig már évek óta rugalmas munkaidővel alkalmazzák a dolgozókat. 

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S