negynapos munkahet, munkavallalo, munkaltato, munkaeropiac
Fotó: Envato

Négynapos munkahét: Magyarország felkészül?

blank
blank

H I R D E T É S

A kaliforniai államgyűlésen beterjesztett törvény értelmében az 500 vagy az annál több munkavállalót foglalkoztató cégek hivatalos munkahetét 32 órára csökkentették. A hírről a CBS News számolt be, a portál azt írja, hogy akit a munkáltatója ennél több munkaórára kötelezne, annak a fizetése felével többet is kellene keresnie.

Munkáltatók és munkavállalók 

A törvény megközelítőleg 2600 céget, valamint a kaliforniai munkavállalók egyötödét érinti, emellett fontos, hogy azoknak a fizetése nem csökkenhet, akik heti 40 óra helyett csak 32 órát dolgoznának. A Kaliforniai Kereskedelmi Kamara a törvényjavaslatot munkagyilkosságnak nevezte, úgy vélik ennek a bevezetése drágítaná a munkaerő-kölcsönzést, továbbá a munkahelyek számának csökkenéséhez vezetne. 

Az a bizonyos puding…

Ennek ellenére az USA-ban egyébként már néhány vállalat kísérletezik a négynapos munkahét bevezetésével, az új munkarendtől a dolgozók teljesítmény javulását várják. Sőt, más országokból származó bizonyítékok is arra utalnak, hogy a négynapos munkahétnek pozitív hatásai lehetnek:

úgy tűnik ugyanis, hogy ennek hatására javul az alkalmazottak teljesítménye és csökken a stresszfaktor is.

Tavaly nyáron Izlandon próbálták ki ezt a fajta munkarendet, a következtetés szerint pedig a négynapos munkahét elsöprő sikert aratott, az országban tíz alkalmazottból nyolc azóta teljes mértékben átállt a heti négy napra. Az Egyesült Államokban pedig több vállalat is úgy határozott, tesz egy próbát a négynapos munkahéttel. A Kickstarter például hivatalosan is elindítja a rövidített munkahetet még ebben a hónapban. „Azt várom, hogy a munkamódszerünk megváltoztatásával ugyanazokat, vagy jobb eredményeket érünk majd el.” – mondta a Time-nak a cég leköszönő vezérigazgatója, Aziz Hasan.

Itt az ideje a változásnak

A négynapos munkahét kapcsán egyébként Mark Takano, a Egyesült Államok kongresszusi képviselője adott ki egy nyilatkozatot, melyben egyebek között azt írta: „Az emberek több időt töltenek a munkahelyen, kevesebb időt a szeretteikkel. Az egészségi állapotuk és a jólétük romlik, a fizetésük pedig stagnál. Itt az ideje a változásnak.” – írta többek között a közleményben.

Világméretű kísérlet 

A The Guardian.éppen a napokban számolt be róla, hogy Nagy-Britanniában 60 vállalat, több mint háromezer dolgozója próbálja ki hamarosan a négynapos munkahetet egy világméretű kísérlet keretében. A portál azt írja az ötlettel a koronavírus után kialakult hibrid munkarend negatív hatásaira igyekeznek reagálni.A júniustól decemberig tartó programban előreláthatólag számos vállalkozás,valamint jótékonysági szervezet alkalmazottai vesznek majd részt, a kísérlet egyik fő kitétele pedig, hogy

a rövidebb munkahét bevezetésével nem csökkenhet az alkalmazottak bére, azonban a teljesítmény sem hagyhat alább, a produktivitásnak pedig alapvetően növekednie kellene majd.

A kísérletet az oxfordi, a cambride-i, illetve az Boston College akadémikusai vezetik majd, a program során pedig azt szeretnék vizsgálni, hogy ez a munkavégzési forma gazdasági szempontból működhet-e más vállalatoknál is. 

Itthon is kacérkodnak a gondolattal Mielőtt azt hinnénk, hogy Magyarország látóterén kívül esik a négynapos munkahét gondolata jó, ha tudjuk, hogy itthon is voltak már erre irányuló kísérletek. Egy magyar rövidáru-nagykereskedő cég például tavaly júniusban vezetett be négynapos munkahetet, miközben ugyanazt a bért fizette ki a dolgozók számára. Egy informatikai cégnél, a Balasys IT Zrt.-nél pedig már évek óta rugalmas munkaidővel alkamazzák a dolgozókat, erről a Fókusz riportjában számoltak be:

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S