blank

A legviccesebb, leggyanúsabb kifogások, ha nem akarsz bemenni dolgozni

blank
blank

H I R D E T É S

Az emberi fantázia határtalan, ha éppen valakinek nincsen kedve, nem tud vagy nem akar bemenni dolgozni.

Már az ókori Egyiptomban is kreatívak voltak az emberek, ha meg kellett indokolniuk, miért nem tudnak bemenni dolgozni. Míg manapság olyan indokok vannak a távolmaradásra, mint hogy beszorul a macskánk az autó műszerfalába, influenzás lesz a papagájunk, vagy a házastársunk az összes alsóneműnket beteszi a mosógépbe, addig az ókorban a skorpiócsípés, a testvér balzsamozása, vagy a sörfőzés volt a divat.

Ma nem megyek be, mert maszekolok. Vagy sört főzök.

A British Museum gyűjteményét gazdagítja az a páratlan lelet, egy jelenléti ív, ami a becslések szerint 3200 éves lehet és az ókori Egyiptomból, Deir el-Medinából, II Ramses idejéből származik.  A munkától való távolmaradás okait sorolják fel benne, mint például a testvér balzsamozása, az elhunyt lepelbe tekerése, sörkészítés, házépítés, vagy skorpiócsípés.

Az egyiptomi munkahelyi jelenléti ív az év 280 napjára vonatkozó nyilvántartást tartalmaz. Mindkét oldal jobb szélén oszlopokba rendezett névsor található, balra pedig vízszintes sorban, feketével írt dátumok. A legtöbb dátum fölött piros színnel egy szó vagy kifejezés található, amely azt jelzi, hogy az adott személy miért hiányzott az adott napon a munkából. A dokumentum tanúsága szerint a leggyakoribb indok a sörfőzés, vagy az isteneknek való áldozás volt, de akkor is kihagyták a munkanapot az „alkalmazottak” amikor a lányuknak menzesze volt, vagy az anyjuk beteg lett. Érdekesség, hogy a főnökkel való maszekolás is legális indoknak számított. 

Beszorult a macskám a műszerfalba

Napjaink leggyanúsabb kifogásairól a CareerBuilder készített felmérést, arra kérve a HR-eseket, hogy osszák meg velük a munkavállalók legemlékezetesebb indokait, hogy miért kell kihagyniuk a munkanapot. Egy online felmérés szerint egyébként a munkavállalók 35 százaléka mondta azt, hogy akkor is jelentett már beteget, amikor jól érezte magát.

De nézzük a leggyanúsabb kifogások toplistáját:

1. A macskája beszorult az autó műszerfalába. 

2. Egy ló megrúgta és lábtörést szenvedett. 

3. A barátnője egy serpenyő forró ételt vágott az arcába. 

4. A papagája influenzás, és gondoskodnia kell róla.

5. Eltörte a karját, amikor egy leeső szendvicsért nyúlt.

6. A kávéfőzője felrobbant, és ez megijesztette a nővérét, ezért otthon kellett maradnia.

7. Barátnőjével beszorultak az ágy alá.

8. A felesége rájött, hogy megcsalja, ezért a munkanapot azzal kellett töltenie, hogy visszaszerezze a holmiját a kukából.

9. A felesége az összes alsóneműjét betette a mosógépbe.

10. Tonhal helyett véletlenül macskaeledel konzervet evett, és beteg lett.

Az online felmérés szerint az alkalmazottak 11% azért vesz ki szabadnapot, hogy személyes ügyeket intézzen, 18% -a azért, mert alvásra van szüksége, 24% -uknak pedig csak egy nap pihenésre lenne szüksége. A megkérdezettek további 27%-a mondta, hogy azért vett ki szabadnapot, hogy orvoshoz menjen. Arra a kérdésre, hogy miért jelentettek “beteget”, 28% azt válaszolta, hogy “egyszerűen nem volt kedvük bemenni dolgozni”.

Rugalmasabb munkakörnyezettel a hazugságok ellen

Egyes vállalatoknál az emberek nem szívesen mondják meg a vezetőiknek, hogy személyes okokból szabadságra van szükségük, ezért kitalálnak egy bonyolult kifogást, hogy ne kelljen bemenniük. Minél rugalmasabb a munkakörnyezet, és minél nyitottabb és őszintébb a kommunikáció a vállalaton belül, annál kevésbé valószínű, hogy az alkalmazottak szükségét érzik majd a hazugságnak. 

Ha ki kell venned egy szabadnapot, a legjobb, ha őszinte leszel, de nem osztasz meg túl sok részletet a vezetőddel. Ha viszont mégis úgy döntesz, hogy kitalálsz valami rafinált kifogást, vigyázz: bár a munkáltatók többsége megengedi a munkavállalóinak, hogy néha kreatív ötletekkel távol maradjanak a munkától, a cégek 33%-a azt mondta, hogy ellenőrizték már, hogy egy alkalmazott igazat mond-e. A megkérdezett vezetőknek pedig 22%-a mondta, hogy kirúgott már alkalmazottat, miután kiderült, hogy hazudott.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S