digitális nomád, életmód, távmunka, karrier
digitális nomád, életmód, távmunka, karrier

Így kombinálhatod a munkát az utazással és a kalandokkal 

blank
blank

H I R D E T É S

Egyre többször találkozhatunk a közösségi médiában olyan képekkel, amikor valaki az ölében egy laptoppal egy káprázatos szépségű tengerparton fekve végzi a munkáját. Bár a szabadság megéléséről nem a laptopon végzett munka jut az ember eszébe, ez a XXI. századi álomkép mégis sokak számára vonzó és megvalósítható lehet. 

Napjainkban egyre többen kísérleteznek a digitális nomád életformával, akár teljes állásban, akár szabadúszóként, önállóan dolgoznak. A 2020-as évekre a különböző távmunka lehetőségek kibővülésével egyre több embernek nyílik lehetősége arra, hogy elhagyja az irodáját és a világnak arról a pontjáról dolgozzon, ahonnan csak szeretne. A „digitális nomádoknak” ma már speciális hosteleket és co-working irodákat alakítanak ki a különböző országokban, könnyedén utaznak, összeállítják a munkarendjüket, és olyan országokat választanak, ahol többet ér a fizetésük. 

Te is digitális nomád típus vagy?

Ahhoz, hogy valaki sikeres digitális nomád legyen, rendelkeznie kell bizonyos tulajdonságokkal. Az egyik legfontosabb, hogy külső támogatás nélkül is tudd tökéletesen menedzselni az időbeosztásodat és az elvégzett munka mennyiségét. Ezek elengedhetetlenek, mivel egy digitális nomád felügyelet nélkül dolgozik, és csak a határidők szabnak neki határt. Lényeges tulajdonság ehhez az életformához az is, hogy olyan típus legyél, aki szereti a spontaneitást, és jól kezeli a bizonytalanságot. Természetesen a jó kommunikációs készség is elengedhetetlen ha valaki digitális nomádként akar útra kelni, mivel a munkáltatókkal, kollégákkal vagy ügyfelekkel való irodai közvetlen kapcsolat nélkül kell megoldania a problémákat.  

Sok pénzt spórolhatnak a „nomádok”

A nem nomád többség fizetése nagy részét lakáshitel törlesztésre, vagy bérleti díjra, rezsire és fűtésre költi. Ezeknek a kiadásoknak digitális nomádként búcsút inthetsz. Persze továbbra is találnod kell egy helyet, ahol éjszakánként álomra hajthatod a fejed, de az olyan oldalakon keresztül, mint például a Worldpackers, könnyedén csökkentheted a megélhetési költségeidet. Az Európai Unióból érkezve rengeteg országot találsz, ahol jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek és ahol digitális nomádként olcsón élhetsz.

Így érdemes elkezdeni

Nagyobb valószínűséggel leszel sikeres, ha előre felépítesz egy ügyfélkört. Találd ki, milyen szolgáltatást tudsz nyújtani és az ügyfelek megtalálásához ma már számos internetes oldal ad segítséget a távmunkában dolgozó szabadúszóknak. Az egyik legismertebb a Revolancer.com oldal, de ezen kívül is számos weboldal és applikáció lehet segítségedre a különböző ügyek intézéséhez, ilyenek többek között a Worldpackers, az Omio, a Google Flights, a Points.com és a Monzo is. 

 Egy erős ügyfél- és szövetséges hálózattal sokkal nyugodtabban vághatsz neki a nagy utazásnak. Az első nomád kalandodat úgy is elkezdheted, hogy közben még mindig dolgozol távmunkában a teljes vagy részmunkaidős állásodban. Így kipróbálhatod a digitális nomád életmódot anélkül, hogy túl sokat kockáztatnál. A stabilitás érzése fontos lehet az új életmód kísérleti szakaszában. 

Mielőtt útra kelnél

A legfontosabb, hogy döntsd el, hová szeretnél menni. Alaposan nézz utána a megélhetési költségeknek és találd ki azt is, hogy honnan tudsz majd dolgozni. Azonosítsd a lehetséges problémákat és nehézségeket is, hogy ne érjen váratlanul az első akadály. Fontos az is, hogy a kevés csomagot vigyél magaddal, így rugalmas maradhatsz utazás közben. Egy jó laptop, néhány ruhadarab, és egy megbízható mobiltelefon, gyakorlatilag ez minden, amire szükséged lehet.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S