digitális nomád, életmód, távmunka, karrier
digitális nomád, életmód, távmunka, karrier

Így él egy igazi digitális nomád!

blank
blank

H I R D E T É S

„Digitális nomád vagyok, aki már 79 országban járt. Munkát találni könnyű, de a napi rutin nélküli élet kihívást jelenthet” – vallja  Katie Macleod, egy 28 éves skót digitális nomád, aki legalább 100 országot szeretne beutazni, mielőtt betölti a 30. életévét.

Katie 2018-ban hagyta ott a londoni reklámügynökséget, ahol grafikusként dolgozott, innentől kezdve csak az utazás iránti szenvedélyének hódol. A koronavírus járvány kicsit megnehezítette az életét, éppen Sri Lankán volt, amikor a Covid lecsapott, így a cél teljesítése – hogy 100 országot lásson mielőtt 30 éves lesz – kicsit nagyobb kihívást jelent. Amint azonban a korlátozások enyhülni kezdtek, rögtön tovább folytatta a vándorlást, elment Irakba, Kurdisztánba, Törökországba és Jordániába is.

Vándorlás éghajlatok és nemzetek között

„Az utazás szabadságot ad nekem, és digitális nomádnak lenni azt jelenti, hogy a környezetedet a saját igényeidhez igazítod. Ha túl meleg, vagy túl hideg van, elköltözöm. Ha az ott élő emberek már nem tesznek boldoggá, elköltözöm.” – mondja Katie, aki szerint a nomád lét legnehezebb része a rutin hiánya. A környezet folyamatosan változik, ahogy az emberek, az éghajlat, a konyha és az életkörülmények is. Ez azt jelenti, hogy a nomádoknak nem egyszerű a helyzete, ha valamilyen rutint akarnak kialakítani az étkezés, az alvás vagy a munka terén. Ebbe könnyen bele lehet fáradni, lehet, hogy úgy tűnik, mintha egyetlen nagy nyaralás lenne az életük, de az állandó utazás kimerítő. 

Így dolgoznak egy digitális nomád

„Rengeteg online szabadúszó platform létezik, mint például az Upwork, vagy a Fiverr. A világjárvány óta távmunkák megszerzése is sokkal könnyebbé vált. Ráadásul nem vagyok korlátozva, így számos időzóna, iparág és kultúra közül választhatok.” – mondja Katie, akinek régebben kihívást jelentett, hogy meghatározza a helyes egyensúlyt a munka és a szabadidő között. Ez utóbbi számára egyet jelent az utazással. „A világjárvány előtt úgy gondoltam, hogy a heti 15-20 óra munka elegendő a megélhetéshez, a világjárvány alatt azonban már 40 órát dolgoztam, mivel utazni úgysem tudtam.”

Amikor hazamegy, akkor is utazik

„A furgonom otthon vár rám, így amikor visszamegyek Skóciába, akkor is utazom. Imádom a skót felföldet és szigeteket, és minden évben visszamegyek. Igyekszem nyáron hazamenni, hogy néhány hetet, vagy akár hónapot is a furgonban tölthessek.”

Boldogan éltek amíg meg nem..

Katie a távolabbi jövőjéről is beszélt az Insidernek, felvázolva azt a különleges életszemléletet, amivel a digitális nomádok rendelkeznek: „A végcélom nem a »boldogan éltek, amíg meg nem haltak«, inkább élvezni akarom az útközbeni kalandokat. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem akarok megállapodni, talán egy nap meg is teszem. De jelenleg még nem tudom elképzelni, hogy másképp éljek

H I R D E T É S