harry potter, jk rowling
harry potter, jk rowling

Ha kidobnak az ajtón.. – a Harry Potter szerzőjének mesébe illő karrierje

blank
blank

H I R D E T É S

J. K. Rowling, a Harry Potter könyvek szerzője többször is mesélt már életének legnehezebb időszakáról, munkanélküliségéről és arról a rengeteg elutasításról, amit a kiadóktól kapott. Később, már világhírű íróként is „házhoz ment a pofonért”, amikor Robert Galbraith álnéven írt regényeit elküldte a kiadóknak, azok válaszukban írótanfolyam elvégzését javasolták neki..

A milliárdos írónő, J.K. Rowling karrierje során igazán átélhette, hogy milyen a pokolból a mennybe jutni. Az ifjú varázslóról és barátairól szóló világhírű Harry Potter-történetek írója mindig is író akart lenni, de 30 éves koráig nagyon kevés siker jutott számára. Mára pedig könyvei sikerének köszönhetően Rowling a hetedik leggazdagabb ember lett az Egyesült Királyságban, becsült nettó vagyona 1 milliárd dollár.

Joanne Rowling 1965 júliusában Gloucestershire-ben született és már az általános iskolában is szeretett írni. Már hatéves korában írt egy történetet egy nyúlról, aki kanyarót kapott, tizenegy évesen pedig írt egy regényt a hét elátkozott gyémántról. Később az Exeteri Egyetemre járt, ahol francia nyelvet és irodalmat tanult. Az egyetem elvégzése után Rowlingnak több állása is volt, többek között titkárnőként dolgozott az Amnesty International londoni irodájában, majd Manchesterbe költözött, ahol a Kereskedelmi Kamaránál vállalt állást. Az írást még mindig élvezte, de ez akkoriban inkább hobbi volt, mint karrier.

Huszonöt éves volt, amikor a Manchesterből Londonba tartó vonaton megfogant benne a Harry Potter-könyvek ötlete, és elkezdett papírfecnikre jegyzetelni. Azonban még hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy első könyve végre megjelenjen. Közben édesanyja 1990 decemberében meghalt, ő pedig el akart utazni a fájdalom elől, ezért Portugáliába költözött, miután meglátott egy újsághirdetést, amelyben angoltanárt kerestek. 18 hónapig tanított Portugáliában, szabadidejében pedig elkezdte megtervezni és megírni az egész Harry Potter-történetet. 1992 októberében feleségül ment Jorge Arantes portugál televíziós újságíróhoz, és a párnak 1993 júliusában született egy lánya, Jessica, de a házasság hamar megromlott, a férje több alkalommal is bántalmazta őt és a pár még ugyanabban az évben novemberben elvált.

Rowling a házassága végeztével kénytelen volt visszaköltözni az Egyesült Királyságba. Mivel munkája nem volt, a házassága tönkrement, és szegénységben élt, úgy érezte, hogy élete soha nem látott mélypontra jutott..

1993 végén kislányával Edinburgh-ban telepedett le, és szabadidejében folytatta az írást, miközben tanított. Befejezte első Harry Potter-regényét is és a kéziratot reménykedve küldte el több kiadónak. 

Rowling többször elmesélte már, hogy a Harry Pottert számos kiadó visszadobta, mielőtt a kis varázsló a gyerekirodalom legnépszerűbb figurája lett és a regényfolyamot mégis több mint 400 millió példányban adták el világszerte. A visszautasító levelekkel szó szerint tele van a padlás, mert 

Rowling azt mondta, hogy egy dobozban gyűjtötte össze őket a háza padlásán. Csak egy kiadó, a Bloomsbury mutatott érdeklődést, végül 1997-ben beleegyeztek a Harry Potter és a bölcsek köve kiadásába. Ez volt a fordulópont az életében, és innentől kezdve ívelt felfelé a karrierje.

J.K Rowling később, már világhírű íróként is „házhoz ment a pofonért”, amikor Robert Galbraith álnéven írt regényeit elküldte a kiadóknak. A „legkedvesebb” elutasítás a Constable & Robinsontól érkezett, akik azt javasolták neki, hogy iratkozzon be egy írótanfolyamra és még hasznos tanácsokat is adtak arra vonatkozóan, hogyan kell egy kiadónál jelentkeznie egy írónak. Végül azt is hozzátették, hogy sajnálattal közlik, hogy arra a következtetésre jutottak, nem tudják kiadni a könyvet, mert nem lenne rá kereslet. A kakukk hívása című felnőtt regénye végül 2013-ban kiadóra talált, és sikeres lett még az előtt is, mielőtt kitudódott, hogy ki a szerzője. 

A híres írók között egyébként sokan küzdöttek hasonló problémákkal. Joanne Harris, akit a Csokoládé című regénye és az ez alapján, Juliette Binoche főszereplésével készült film tett híressé,  Rowling történetére reagálva mondta el, hogy az 1999-ben megjelent Csokoládé korábban annyi elutasító levelet kapott a kiadóktól, hogy a rengeteg papírlapból szobrot is készített. A világirodalom tele van hasonló példákkal, amik azt jelzik, hogy ha hiszünk magunkban és abban, hogy értéket teremtettünk, akkor nem szabad meghátrálni. James Joyce kultikus remekművét, az Ulyssest, amelyet az egyik legnagyobb ír regénynek tartanak, többször is visszautasították a tanácstalan kiadók, mielőtt végül 1922-ben Párizsban megjelent a szerző barátjának kiadásában. Az első kiadás egyik példánya néhány évvel ezelőtt 275 000 fontért kelt el..

Szerző: K.T.

H I R D E T É S