A home office jelenleg a munkahelyek legellentmondásosabb kérdése, de hamarosan számos országban jogi szabályozás jöhet, a távmunka kapcsán.

Tavaly nyáron a pandémia idején számos cég engedélyezte a távmunkát a dolgozóinak. Majd a koronavírus-járvány lecsengésével a legnagyobb mamutcégek jártak az élen abban, hogy keményen visszatereljék az irodába a dolgozókat. Így tett például a Google, a Tesla és az Apple is, akik ekkor szembesültek azzal, határozott ellenállást tapasztalnak az alkalmazottak részéről. 

Sokan beleszoktak a „jóba”, rájöttek, hogy jó nekik az ingázással járó stressz és az ezzel járó kiadások nélkül. Ráadásul több idejük marad a családjukra, barátaikra, háziállataikra és hobbijaikra. Aki a járvány csúcspontján bebizonyította, hogy távolról is el tudja végezni a munkáját, miért ne tenné ezt most is?

Figyelembe kell venni a távmunkára vonatkozó kéréseket

Újabban a vállalatok világszerte a „hibrid munkavégzés” gyakorlati megvalósításával küzdenek, Hollandia például a távmunka rugalmasságát kívánja törvénybe foglalni. Az új törvény arra kényszeríti majd a munkavállalókat, vegyék figyelembe a távmunkára vonatkozó kéréseket, amennyiben az adott szakma ezt lehetővé teszi. A precedenst egy 2020-ban Spanyolországban bevezetett királyi törvényrendelet teremtette, amely védi a munkavállalók távmunkához való jogát.

Hollandiában egyébként az Eurostat adatai szerint már a 2018-as járvány előtt is a foglalkoztatottak 14 százaléka dolgozott általában otthonról, ami a legmagasabb arány az összes uniós tagállamban.

Globális merítési lehetőségek

Ha az Atlanti-óceán túloldalára tekintünk, ott is biztató a helyzet. A McKinsey tanulmányában nemrégiben 25 000 amerikait kérdeztek meg a hibrid vagy home office lehetőségekről és az derült ki, 87 százalékuk szívesen élne a lehetőséggel. A távmunka olyan lehetőségeket is jelent, hogy globálissá tágítja a merítési lehetőségeket a munkaerőpiacon, ugyanakkor ez kihívásokkal is jár. Ha több országból vesznek fel munkatársakat a cégek, figyelniük kell az egyes országok munkaügyi, adó- és szellemi tulajdonjogi törvényeinek betartása. Vagy például a különböző időzónákban történő munkavégzésre is. A globálissá tágított munkaerőpiac áldásait ugyanakkor jelenleg leginkább az informatikusok élvezhetik. Egy felhőmérnök (Cloud Engineer) vagy egy UX Designer – amiről tudni kell, hogy nem grafikus, hanem elemzői, specifikációs és tartalomtervezői munkát végez – például egészen biztosan válogathat a tengeren túli állásajánlatok között.

Szerző: K.T.
Fotó: Freepik

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét