Zajlik a pedagógusok önkéntes tesztelése országszerte. Aki nem kíván részt venni a programban, az egy adatlap aláírásával igazolhatja, hogy nem él a lehetőséggel.

Nem kell a tesztelése részt venni azoknak az óvodai alkalmazottaknak sem, akik távmunkában dolgoznak, és nincsenek kapcsolatban a gyerekekkel, hacsak ők maguk nem szeretnék az ellenkezőjét. A betegállományban, szülési szabadságon lévőknek sem kell teszteltetni.

A vizsgálatot megelőző 3-6 órában nem szabad se enni, se inni.

191 ezren dolgoznak oktatási intézményekben, és bár feltehetően nem fog mindenki jelentkezni, kétezer egyetemi hallgatót is munkába állítottak.

Az országos szűrés során már számos tanárról derült ki, hogy fertőzött.

Jelenleg az 1-8. évfolyamon tanító intézmények kevesebb, mint három százalékában van fertőzés miatt tanítási szünet – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, aki szerint az iskolák működésének fenntartása a cél.

Maruzsa Zoltán azt közölte, hogy 431 helyszínen, az általános iskolák mintegy tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény. Közlése szerint a fertőzöttek száma 12 éves életkorig továbbra is alacsony, a napi esetszámoknak mintegy négy százalékát teszi ki.

Amennyiben a péntekig tartó célzott tesztelésen a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban fertőzöttet találnak, az eddig alkalmazott tanügyi intézkedéseket, a rendkívüli tanítási szünetet vagy a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetését rendelhetik el. Átfogó értékelést a tesztelés eredményéről annak lezárását követően, várhatóan a jövő héten adnak.

Orbán Viktor korábban azt mondta, általános korlátozásra nem kell számítani, ha valahol egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor nem fogják bezárni az iskolákat.  Egyedi izolációk lesznek, azonban csak akkor zárnak le egy intézményt, ha már semmi mást nem tudnak tenni.

Forrás: MTI

#teszteles #ovodak #oktatas #tavmunka

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét