bérszakadék

„Kampány az egyenlő bérekért” – egyre több önkormányzat és cég csatlakozik

H I R D E T É S

Az Amnesty International „Egy Lépéssel Közelebb” elnevezésű kampányának célja, hogy a nemek szerinti béradatok átláthatóvá váljanak és ezáltal közelebb kerüljünk a nemek közötti bérszakadék – a nők és férfiak órabére közötti átlagos különbség – megszüntetéséhez. Számos cég, önkormányzat és egyéb szervezet megerősítette elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség iránt és vállalta, hogy nyilvánosságra hozza ezeket az adatait.

A nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 11 és 18 százalék között van, ha a nők által végzett láthatatlan munkát is ideszámítjuk, a bérkülönbség még jelentősebb. Sok esetben még az egyenlő munkáért egyenlő bér elve sem valósul meg a gyakorlatban. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2019 első felében a férfiaknak átlagosan bruttó 68 ezer forinttal volt magasabb havonta a keresete, mint a nőknek.

A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére. – olvasható a szervezet honlapján.

A szervezet következő lépésként egy olyan jogszabály-módosítást szeretne kezdeményezni, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak.

Az Amnesty International Magyarország kérésére készített országos reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a magyarok több mint kétharmada szerint előfordul, hogy egy nő nem ugyanakkora fizetés kap ugyanazért a munkáért, mint a férfi kollégája, és közel háromnegyedük támogatna egy olyan törvényt, amely kötelezné a munkáltatókat, hogy a férfiak és nők közötti bérkülönbségekre vonatkozó adataikat nyilvánosságra hozzák.

„Ezek az adatok is megerősítettek minket abban, hogy jó úton járunk, amikor az Egy Lépéssel Közelebb kampányunk keretében a nemek közötti bérszakadék jelenségére hívjuk fel a figyelmet, és arra kérjük a munkáltatókat, hogy nézzenek szembe a nemek közötti munkaerőpiaci egyenlőtlenség ezen formájával.” – mondta Csernus Fanni.

Az Amnesty International Magyarország nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó munkatársa hozzátette: „A kutatás eredményei világosak: a bérszakadék jelensége nagyon is valóságos probléma Magyarországon, és az emberek háromnegyede szeretné, hogy az állam és a munkáltatók végre tegyenek lépéseket a felszámolására, hogy egyenlő munkáért tényleg egyenlő bér járjon mindenkinek. A bérkülönbség nem „női ügy”, hanem mindannyiunkat érint, mert csak az a társadalom lehet sikeres és egyenlő, amely nem tesz különbséget az emberek között.”

#egyenjogusag #berszakadek #felmeres #transzparencia

H I R D E T É S