Portrait of business woman meditating indoors in office at desk, mental health concept.

Kutatás a koronavírus következményeiről – a munkavállalók mentális egészségét mérik fel

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus járvány kirobbanása óta több nemzetközi felmérés készült azzal kapcsolatban, hogy a vírus által előidézett helyzet miként hat a munkavállalók mentális egészségére. Magyarországon azonban egyelőre nem készült olyan felmérés, ami kifejezetten a munkavállalókra, a munka világára koncentrálna. – írják a felmérés készítői.

2020 legnagyobb kihívása a koronavírus elleni harc és a vakcina létrehozása volt. 2021-ben a járvány következményeként kialakult mentális betegségek jelentik majd a legnagyobb globális problémát – írta a CNN. Az oltásokkal a pandémia fizikai kockázatai kezelhetővé válnak, de a mentális terhelést nehezebb lesz orvosolni – írja a lap.

Szakemberek szerint a járvány felhívta a figyelmet arra, hogy ideje nyíltan beszélni a mentális egészségről szakmai körökben, a családunkban és a közösségeinkben is. “Valahányszor a közegészségügyről beszélünk, beszélnünk kell a mentális egészségről is. Valahányszor a Covid-19-ről beszélünk, beszélnünk kell a mentális egészségről is.”

A pszichoszociális kockázatok felmérésével és kezelésével foglalkozó WORRI új kutatásával itthon vizsgálja azt, hogy a munkahely világa miként hat a mentális betegségek kialakulására, a tünetek fokozódására, vagy éppen a mentális betegségek elkerülésére.

A munkaegészségüggyel foglalkozó szakemberek aktuálisan arról szeretnének képet kapni, hogy mennyiben alakult át a mentális helyzet a vírus miatt. A hosszan tartó home office, a betegségtől való félelem, a pénzügyi instabilitás, a munkahelyek elvesztése, a gyász, a túlzott terheltség mind-mind hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy különböző mentális betegségek alakuljanak ki. Ezek felmérése és adekvát kezelése pedig közügy – mondják a szakemberek.

#munkaegeszseg #pandemia #pszichoszocialiskockazat #felmeres #koronavirus

H I R D E T É S