A mai napon véglegesíthetik az újranyitással kapcsolatos online konzultáció kérdéseit, mely a jövő héten már indul is. “Nem lesz sok kérdés, 5-6 kérdést tervezünk” – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Mint mondta, lesz arra vonatkozó kérdés, hogy az oltásigazolás jelentsen-e nagyobb szabadságot, ezért készítették elő a védettségi igazolások bevezetését.

A kormány megteszi az előkészületeket a védettséget igazoló okmány bevezetésére, mert, ha a konzultáció során a válaszadók úgy gondolják, hogy a már védetteknek nagyobb szabadsága lehet, akkor ne legyen technikai akadálya a kedvezmények azonnali megadásának. – mondta Orbán.

Hozzátette, azt tartaná korrektnek, ha egy vizsgálat után azok is bekerülhetnének a védettek körébe, akik ugyan korábban nem estek át hivatalos vizsgálaton, nem kerültek be az átesettek hivatalos jegyzékébe, de “van antitestjük, tehát átestek” a betegségen, anélkül, hogy tudtak volna róla.

A kormányfő hangsúlyozta: az oltás, a korlátozások feloldása, az ország újraindítása a legnagyobb segítség a bajba jutott ágazatoknak. Megjegyezte, ha legalább a beoltottak és a fertőzésen átesettek igénybe vehetnének szállodai, éttermi szolgáltatásokat, akkor azzal megmenthető lenne több tízezer munkahely.

Az a cél, hogy legyen elég védett ember, és akkor a szolgáltatások területén részlegesen meg lehet nyitni számukra az éttermeket, szállodákat, művelődési házakat. Orbán szerint ehhez 2-3 millió védett emberre van szükség.

A 10 millió forintos ingyenhitelt a kormány a mikro- és kisvállalatoknak hirdette meg – hangsúlyozta a kormányfő, aki azt is hozzátette, hogy a konstrukciót még csak most véglegesítik. Mint mondta, meglátása szerint a 100 milliárdos korlátot hamar ki fogják meríteni. A terv, hogy a büdzsét felülről nyitottá tegyék.  A hitelt három év törlesztési türelemmel folyósítják majd.

Szólt arról, hogy a lakásfelújítási program, az otthonteremtési támogatások növelése, a lakásépítési áfa 5 százalékra csökkentése miatt azzal kell számolni, hogy pillanatok alatt munkaerőhiány lesz, különösen az építőiparban. Egyúttal egy régen látott “lakásépítési boom” várható – tette hozzá.

Forrás: MTI

#hitel #vallalkozasok #munkaerohiany #epitoipar #ujrainditas #vedettsegiigazolas

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét