Magyarországon a megkérdezett cégvezetők 65 százaléka szerint a globális és a magyar gazdaság növekedési üteme is gyorsulni fog, minden második vállalatvezető pedig létszámnövekedéssel kalkulál az idén – közölte a PwC Magyarország.

A cég idén tizedik alkalommal kérdezte meg a hazai vállalatvezetőket, az iparágukkal összefüggő várakozásaikról és növekedési lehetőségeikről. A kutatásba, amely 2020 októbere és 2021 januárja között zajlott, 240 magyarországi vállalat vezérigazgatóját vonták be, akik egyebek mellett az autóiparban, a gyógyszer- és egészségiparban, a technológia-, infokommunikáció- és szórakoztatóiparban tevékenykednek.

A felmérés alapján a vállalatok 38 százalékát nem érintette hátrányosan a járványhelyzet. Azok a vállalatok, amelyek működésére negatívan hatott a pandémia, a legtöbben 2022-re teszik, hogy teljesítményük eléri a járvány kitörése előtti szintet.

A GDP-vel és a vállalat árbevételével összefüggésben a legtöbben úgy vélekednek, hogy 2020 volt a “szűk esztendő”, 2021-re gyors kilábalást várnak.

A felmérést végzők szerint az eredmények arra utalnak, hogy a járvány okozta válságot átmenetinek érzik a cégvezetők, amely kezelésének kulcsa a képzett, jó egészségnek örvendő szakképzett munkaerő, a digitalizáció, valamint a kockázati tényezők vállalati stratégiába építése lesz.

A válaszadók 78 százaléka működési hatékonyságának javításával, 59 százalékuk pedig új termék vagy szolgáltatás piacra dobásával kívánja biztosítani cége nyereségességét a következő 12 hónapban.

A magyar vezérigazgatók több mint háromnegyede digitális transzformációra tervez többet költeni, 77 százaléka költséghatékonysági kezdeményezésekbe invesztál. Csökkent viszont a külpiaci fókusz, ugyanis a digitális transzformáció mellett az export a legjobb eszköz a sikerhez.

A válaszadók mintegy 82 százalékánál a kockázati tényezők rangsorában első helyen a pandémia és más egészségügyi járványhelyzet okozta fenyegetettség áll. A világjárványt a szakemberhiány és az árfolyamingadozás követi, nyomában a bizonytalan gazdasági növekedéssel és a kiber fenyegetettséggel. Mindezek mellett a válaszadók 50 százaléka a növekedő adóterhektől tart, mert valós veszélynek tartják, hogy a pandémia alatt bevezetett gazdaságfenntartó támogatásoknak ez lesz a forrása.

Forrás: MTI

#gazdasag #pandemia #felmeres #ado #vallalkozas

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét