blank

Sok az állástalan, mégis munkaerőhiány van

blank
blank

H I R D E T É S

Hiába van sok állástalan, nehéz betölteni az üres pozíciókat. A munkát keresők többsége nem olyan állást keres, ami a munkáltatók kínálatában szerepel.  Munkaerőhiány van sok szektorban.

A munkaerő-közvetítő cégek olyan munkákra keresnek embereket, amelyek nem, vagy csak kevés szaktudást igényelnek. Ilyen a gyártósori, operátor jellegű munkakör. Nagy a hiány szakmunkásokból. Nincs az országban elég hegesztő, lakatos, villanyszerelő, targoncavezető. A fehérgalléros munkakörökben a mérnököket keresik nagy számban.

A KSH augusztusi adatai szerint az ipari termelés 2,1 százalékkal csökkent, ugyanakkor a járműgyártás volumene már akkor 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A beszámolók alapján szeptembertől még komolyabb felívelés kezdődött a feldolgozóiparban – elsősorban a járműiparban, de például az elektronika, az alkatrészgyártás és természetesen az egészségipar területén is boomot tapasztalni. A gyártók most igyekeznek visszapótolni a vírus első hulláma idején kiesett termelési volumeneket. A második hullámban a gyártók megtanultak alkalmazkodni az új helyzethez.

Csökkent a részmunkaidős foglalkoztatás is az elmúlt időszakban. Hiányoznak a rendszerből a külföldi vendégmunkások is, akik a járvány miatt tömegesen mentek el az országból, és nem tértek vissza. HR-szakemberek szerint a munkakörülmények sem vonzóak számukra Magyarországon, így már csak kevesen, főleg a nehezen foglalkoztatható, kevésbé elkötelezett dolgozók választják hazánkat.

blank

A KSH második negyedéves jelentése szerint 5 százalékra nőtt a munkanélküliség. Nem hivatalos becslések szerint viszont közel félmillióan veszíthették el az állásukat a járvány időszaka alatt. Komplett ágazatok dőltek be, jellemzően a vendéglátásban, a turizmusban és a rendezvényszervező ágazatokban volt látványos a leépülés.

A Manpower friss felmérése szerint a hazai munkáltatók az idei utolsó negyedévben átlagosan 2 százalékkal tervezik bővíteni jelenlegi munkaerőkeretüket. A legnagyobb, 14 százalékos tervezett felfutást az építőiparban mérték, de jelentős, 6 százalékos a bővítési kedv a gyártás-termelésben is. Az étterem, vendéglátás szektorban ugyanakkor a harmadik negyedévre vonatkozó 21 százalékos leépítési terveket most további 6 százalékos elbocsátási hullám követheti.

Viszonylag jelentős munkaerőigény mutatkozott még az agráriumban, valamint a nagy- és kiskereskedelemben. A közvetítőcégek beszámolója szerint főként az online bevásárláshoz kötődő és annak háttértámogatást nyújtó pozíciókban nőtt meg a munkaerőigény, de a termelőágazatokhoz képest itt a felvétel csak limitált mértékű. Szellemi területen főleg irodai- adminisztratív és call center jellegű tevékenységeknél bővült a kereslet. Általánosságban elmondható, hogy a többi ágazatot a kivárás jellemzi és a cégek inkább visszafogják bővítési terveiket.

Forrás: napi.hu

#munkaeropiac #elepites #allastalanok #toborzas #HR #vendegmunkas

H I R D E T É S