Hazánk EU-csatlakozása óta először több kivándorolt magyar tért haza külföldről, mint ahányan távoztak. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a munkavállalók a külföldi bérek hetven százalékáért már az itthoni munkát választják.

– A KÉSZ Csoportnál elkötelezettek vagyunk a magyar munkaerő és szakértelem itthon tartásában, és hiszünk abban, hogy a gazdaság fenntartható újraindításban fontos szerepe lehet a külföldön is tapasztalt szakemberrétegnek. Az építőipari vállalat #maradjitthon kampányára már az első pár hétben közel ezren regisztráltak. Csak az építőipari ágazatban dolgozók közül ötezren tértek haza a járvány miatt, a nálunk regisztráltak húsz százalékát biztosan sikerülhet itthon tartani a járvány után – mondja a Növekedés.hu-nak Metykó Tibor, a KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatója.

A becsült összes most hazajött iparági munkavállaló több mint kilencven százaléka fizikai munkaerő, a legtöbben hegesztőként (22%), lakatosként (19%) és villanyszerelőként (16%) helyezkednének el, de a munkaerőipaci helyzethez képest jelentős mennyiségű szellemi munkaerő is jelentkezett. Ők döntően építésvezetők, technikusok, gyártáselőkészítők, gazdasági szakemberek. A cégnél úgy látják, ez a folyamat részben megoldhatja az építőiparra jellemző, évek óta tartó munkaerőhiányt is.

Az iparági adatok azt mutatják, hogy nagyjából harmincezer építőipari szakmunkás és mérnök távozott az országból 2008-óta, döntő többségük Nyugat-Európában talált munkát. Most, a járvány miatt tizenöt-húsz százalékuk tért haza.

A KSH 2010 óta vizsgálja a vándorlást, és a számaik azt mutatják, hogy nagyjából harmincháromezren távoztak az országból, tizenötezren haza is jöttek. A két számadat közötti különbség évről évre csökkent, végül 2019-ben pozitívba fordult a vándorlási egyenleg, két éve 21 900 fő vándorolt ki, miközben 23 172 fő vándorolt vissza. Ilyen nem fordult elő Magyarország uniós csatlakozása óta – derül ki a KSH Demográfiai évkönyvéből.

Az Eurostat 2019-es adataiból kiderül, hogy abban az évben négyszázhetvenezer magyar állampolgár élt az EGT-tagállamokban. A többség, közel hétezer fő Ausztriából tért haza, Németországból hatezernégyszázan, Angliából négyezerkilencszáz fő tért vissza.

Forrás: novekedes.hu

#kulfoldimunka #munkaeropiac #statisztika #epitoipar #mobilitas

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét