A közfeladatot ellátó személyek lakhatását segítő programmal egyre több pedagógus él. A fenyegető szakemberhiány kivédése érdekében sok településen szolgálati lakás felkínálásával teszik vonzóbbá a tanári, óvónői állásajánlatokat. – írja a Magyar Nemzet.

Az ötezer fő és az alatti állandó lakosságszámmal rendelkező kistelepülések közfeladatot ellátó személyeinek lakhatását támogatja a program. A kiírás százszázalékos önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok felújítását, átalakítását, bővítését, funkcióváltását és rendelkezésre bocsátását segíti.

– Azon települések pályázhatnak, ahol háziorvos, házi gyermekorvos, jegyző, fogorvos, pénzügyi munkakörben foglalkoztatott önkormányzati köztisztviselő, pedagógus, kulturális munkakörben foglalkoztatott személy, óvodapedagógus, védőnő, felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő vagy körzeti megbízott számára biztosítanak szolgálati lakást – közölte a lappal a Miniszterelnökség.

Idén a 111 győztes pályázatból 47 pedagógus juthat lakáshoz.

A közigazgatási állásportálon egyébként jelenleg csaknem háromezer pedagógusállást hirdetnek, és bár a Nemzeti Pedagógus Kar előrejelzései szerint a nyugdíjba vonulók számát még néhány évig fedezik az új belépők, körülbelül öt éven belül súlyos szakemberhiány léphet fel.

A járvány az idei felvételin nem kedvezett a jelentkezési számnak, de a kormány arra számít, hogy esetleg azok közül is kikerülhetnek új belépők, akik nemrég nyelvvizsga nélkül átvehették a diplomájukat, és eddig más területen dolgoztak.

Forrás: Magyar Nemzet

#oktatas #pedagogushiany #szolgalatilakas #allas #jarvany

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét