futball, noi karrier, noi vezetok, rafaela pimenta
Fotó: Envato

Egy ismeretlen nő a futballvilág trónján

blank
blank

H I R D E T É S

A futball világában a legszűkebb elitcsoportot alkotják a top-játékosok karrierjét egyengető „szuperügynökök”, akik közül a legbefolyásosabb  alak ma már egy okos, céltudatos és fantasztikusan tehetséges brazil hölgy, Rafaela Pimenta.


Amikor a világ egyik leghíresebb futballügynöke, Mino Raiola idén tavasszal 54 évesen elhunyt, azt gondolták, hogy a legjobb játékosai szétszélednek majd, és az évtizedek alatt felépített birodalom végleg összeomlik. Abban, hogy ez nem így történt, kulcsszerepe van az ügynökség társtulajdonosának, egy Rafaela Pimenta nevű brazil ügyvédnőnek, aki Mino Raiola örökségét vette át.

A bennfentesek szerint Pimenta ma a futballvilág „legfontosabb játékosa, akit senki sem ismer”, míg egy másik, az ügynökvilágban dolgozó forrás szerint „a legerősebb nő jelenleg a férfi futballban”. Úgy jellemzik őt, hogy ő a „legkeményebb tárgyaló a futballügynökök között” közvetlenül a híres-hírhedt izraeli Pini Zahavi mellett.

Ügyfelei szerint olyan, mint egy „második anya”

Pimenta, a brazil ügyvédnő több mint 20 évig dolgozott Raiola mellett, és most ő irányítja a legfontosabb játékosokat menedzselő birodalmat. Raiolának van két fia is – Mario és Gabriele –, ennek ellenére a Monacóban működő One nevű ügynökség vezetését Pimentára bízták.

Rafaela Pimenta csak Raiola halála után léphetett elő az árnyékból, pedig valószínűleg oroszlánrésze volt az ügynök üzleti sikereiben. Az elmúlt 18 évben több forrás szerint az ügyfeleik minden üzletének kulcsfontosságú szakaszában részt vett. Ő volt az, aki aprólékosan átfutotta a papírmunkát, emellett pedig közel állt a játékosokhoz és családjaikhoz, és részt vett a stratégiai döntéshozatalban is. Mégis, amikor egy olasz szerzőpáros, Giovanni Chianelli és Angelo Pisani korábban megírta Raiola életrajzát, Pimentáról nem tettek említést sem…

A Raiola halála utáni időszak rengeteg munkával kezdődött számára: ő volt az, aki Erling Haaland 51,2 millió fontos átigazolásának részleteiről tárgyalt a Borussia Dortmunddal és Manchester Cityvel, és ő tárgyalta le Pogba visszatérését is a Juventushoz. Utóbbi úgy jellemzi  Pimentát, mintha „második anyja” lenne.

Nincs egyedül a szakmában

A férfi futball világába az elmúlt években egyre gyakoribb a női ügynök és sportvezető: a Chelsea korábbi sportigazgatóját, Marina Granovszkaját 2021-ben az év sportvezetőjének is megválasztották, míg például az argentin Wanda Nara a PSG csatárának Mauro Icardi-nak az ügynöke, Veronique Rabiot pedig fia, a francia válogatott középpályás Adrien Rabiot karrierjét menedzseli.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S