olimpia, karrier, motivacio, Kerri Strug
Fotó: Envato

Horrorsérülést szenvedett a 18 éves lány, majd az olimpia hősévé vált

blank
blank

H I R D E T É S

Kerri Strug történelmet írt Atlantában, horrorsérülése után az olimpia hősévé vált. Története valódi motiváció lehet sokak számára.

Kerri Strug neve sokak számára lehet ismerős, ugyanis ő az a most 44 éves tornász, aki 26 évvel ezelőtt, az 1996-os atlantai olimpián valami olyasmit csinált, amivel egy életre beírta magát az ötkarikás játékok történelmébe. Az akkor 18 éves lány az amerikaiak utolsó versenyzőjeként az ugrása után súlyosan megsérült. Komoly fájdalmai dacára viszont folytatta, s gyakorlatilag fél lábbal állt bele a második kísérletébe. 

Nem hittek benne 

Kerri Strug története azonban nem az olimpián szerzett sérüléssel kezdődött, a fiatal lány drámája ugyanis sokkal előbbre nyúlik vissza. Kerri Strug 1977-ben született, Arizona államban, Amerikában. Mindössze nyolcéves volt, amikor tornázni kezdett, azonban nem volt túlzottan tehetséges, a versenyeken általában a középmezőnyben végzett. Ez viszont egyetlen pillanatra sem szegte kedvét, megrázta és felszívta magát és egyre többet és többet gyakorolt. A legtöbben nem hittek benne, mert sem az alkata, sem a mozgása nem volt tökéletes, sokak szerint így nem válhatott belőle profi tornász. Ő azonban legyintett a kétkedőkre és haladt tovább az útján. 

Az első olimpia 

Az akadályokat minden nehézség ellenére sikerrel vette, majd 1992-ben kijutott a barcelonai olimpiára, mint az amerikai tornász csapat legfiatalabb tagja. Az ötkarikás játékokon akkor bronzérmet szerzett, ezt követően pedig még keményebben edzett, annak érdekében, hogy elérje az álmát, vagyis, hogy a dobogó legfelső fokára állhason fel. 1994-ben viszont úgy tűnt minden elveszik, Kerri csontjai ugyanis egy csúnya esést követően gyakorlatilag teljesen összetörtek. Bár minden orvosi vélemény szerint ebből a sérülésből lehetetlen volt teljesen felépülni, Kerri megint csak rácáfolt mindenkire. Rövid időn belül ugyanis – pokoli fájdalmak közepette – újra edzeni kezdett. A fiatal lányra ekkor figyelt fel az erdélyi származású sztáredző, Károlyi Béla. 

Atlanta 

1996. július 23-án a Magnificent Seven – káprázatos hetes – néven elhíresült amerikai tornász csapat hazai közönség előtt megszerezte történelme első olimpiai aranyérmét csapatversenyben. Ez már csak azért is volt hatalmas szó, mert ezzel az 1952 óta tartó szovjet-orosz dominanciának vetettek véget. A verseny egyébként elképesztően szorosan alakult, az oroszok és amerikaiak fej-fej mellett haladtak. Az akkor 18 éves Kerri Strug utolsó ugrásának nem kevesebb volt a tétje, mint az aranyérem. Az előzetes számítások szerint Strug nem hibázhatott nagyot, a két ugrása alapján minimum 9,493-as pontszámra volt szüksége ahhoz, hogy biztos legyen a végső siker. 

A drámai pillanatok 

A hazai közönség persze lélegzet visszafojtva követte az eseményeket, majd jött a döbbent csend. Kerri Strug az első ugrása után ugyanis annyira rosszul érkezett vissza talajra, hogy a bokája komolyan megsérült, ráadásul a pontjai is alul maradtak. Az amerikaiak aranyérme veszélybe került, ám ezt követően megtörtént a lehetetlen. Az amerikai tornasport felemelkedésében hatalmas szerepet játszó Károlyi Béla odament a sérült Strug mellé és súgott valamit neki. Azt mondta: “You can do it” vagyis “Meg tudod csinálni”. A pokoli fájdalmakkal küzdő fiatal lány ezt követően újra odaállt, hogy végrehajtsa a sorsdöntő ugrást. Kerri gyakorlatilag egy lábbal állt bele a gyakorlatba, majd miután befejezte azt, szörnyű kínok között roskadt össze a szőnyegen. Ezzel a tettével azonban beteljesítette az amerikai álmot, hiszen a csapat elvitte az aranyérmet, a fiatal lány pedig az olimpiák hősévé vált egyetlen pillanat alatt. 

Az olimpia hőse 

Kerri Strug az olimpiát követően persze hatalmas figyelmet kapott, azonban a karrierje véget ért. Sérülése miatt egyéniben már nem versenyezhetett, ez pedig nagyon fájdalmasan érintette őt, erről egy 2012-es interjúban is beszélt a Reutersnek: „Visszanézek erre a pillanatra, és összetöri a szívem, hogy nem tudtam tovább versenyezni. Az olimpia többről szól, mint az aranyérmek. Az emberi lelket, szívet és az akaratot mutatja meg, ami sok sportolóban, és úgy általánosságban az emberekben is megvan”. Kerri miután fel kellett adja a profi sportot visszament tanulni, diplomát szerzett, egy ideig dolgozott tanárként egy általános iskolában. A most 44 éves Strug visszavonultan él a családjával, 2010-ben férjhez ment, akivel két gyermeket nevelnek. 

Motiváló története 

Kerri Strug 26 évvel ezelőtti döbbenetes küzdelme annyira példaértékű, hogy világszerte rendre újra előkerül.

Története motiváció lehet mindazok számára, akik éppen a feladás határán állnak, akik megrekednek a karrierjükben, akik úgy érzik, nem találják az útjukat.

Kerri Strug szimbolikus példája annak, hogy akik hisznek az álmaik szépségében, mindent, de tényleg mindent elérhetnek. Ahogy Strug is egy korábbi interjújában fogalmazott: „Bátorítom a fiatalokat, de akár a felnőtteket is, hogy találják meg azt, amit szeretnek, dolgozzanak keményen rajta, és igyekezzenek a legjobbat nyújtani”.

Forrás: Eurosport, Reuters 
Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S