Stresszes férfi
Stresszes férfi laptop előtt ül otthon

A túlóra korai halálhoz vezet

blank
blank

H I R D E T É S

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a túlóra évente több százezer ember halálát okozza. A terhelés miatt megnőtt a stroke és szívbetegségek száma. A férfiak a legveszélyeztetettebbek.

A WHO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslése szerint 2016-ban mintegy 745 000 ember halt meg világszerte a túlóra miatt. A legtöbb halálesetet a 60 és 79 év közötti korosztályban regisztrálták, akik heti 55 órát dolgoztak 45 és 74 éves koruk között.

Az elemzés szerint az elhunytak 72%-a férfi. Az Environment International című folyóiratban megjelent tanulmány összefüggést mutat ki a szívbetegségek által okozott halálokok és a hosszú munkaidő között. 2000 és 2016 között 42% -kal nőtt az esetszám, a stroke 19% -kal gyakoribb volt.

A tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik heti 55 vagy annál több órát dolgoztak, 35% -kal nagyobb volt a stroke kockázata, 17% -kal magasabb az ischaemiás szívbetegség – az artériák szűkülete által okozott szívbetegség – halálának kockázata, mint azoknál, akik heti 40 órát töltöttek munkával.

A heti 55 óra vagy annál hosszabb munka komoly egészségügyi veszélyt jelent” – mondta a CNN-nek Dr. Maria Neira, a WHO Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Egészségügyi Minisztériumának igazgatója. „Itt az ideje, hogy mindannyian, a kormányok, a munkaadók és a munkavállalók ráébredjük, hogy a hosszú munkaidő korai halálhoz vezethet”.

A WHO szerint a túlóra kétféle módon rombol:

  • A hosszú munkából eredő pszichológiai stressz fiziológiai választ válthat ki a szív- és érrendszerben, valamint elváltozásokat okozhat a szövetekben.
  • A második ok a stresszre válaszul adott egészségkárosító magatartás – a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen étrend, a fizikai inaktivitás és az alvászavarok.

Az elemzés a járvány előtti időszakot vizsgálta, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a pandémia további jelentős nyomást gyakorolhat azokra, akik kénytelenek távmunkában dolgozni. A NordVPN Teams által közzétett vizsgálat szerint az otthoni munkavégzés 2,5 órával növelte az átlagos munkanapot. Különösen magas a munkával töltött idő az Egyesült Királyságban és Hollandiában.

“A COVID-19 világjárvány jelentősen megváltoztatta sok ember munkamódszerét”- mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. “A távmunka számos iparágban bevett szokássá vált, és elmosta a magánélet és a munka közötti határokat. Ugyanakkor egyetlen munka sem éri meg a stroke vagy a szívbetegség kockázatát. A kormányoknak, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak együtt kell működniük abban, hogy megtalálják az egészség védelmére vonatkozó közös megoldásokat és korlátokat.” – tette hozzá.

Fotó: Envato

Forrás: CNN

#tulora #munkahelyiegeszseg #pandemia #who #kutatas #tavmunka #kimerultseg

H I R D E T É S