Cleantech

Egyre hangsúlyosabb a képzésben: környezettudatosság és fenntarthatóság a munkában

blank
blank

H I R D E T É S

Sok most végző diák viseli szívén a környezet és a természet sorsát. De ezek-e a megfelelő kritériumok a munkahelykereséskor? Igen is, és nem is. Ugyanis a fenntarthatóság időközben szinte minden képzés esetében téma lett. Mindenekelőtt az úgynevezett cleantech ipar szakmunkásaira van kereslet.

Míg korábban azok, akik a természet és a környezet iránt érdeklődtek egyszerűen erdészek lettek, mára ez korántsem ilyen egyszerű. Izgalmas munkahelyeket és karrierlehetőségeket találni a megújuló energiák területén. Ezek a munkák pedig hozzáadott értéket képviselnek a társadalom számára, a természeti erőforrások révén, a fenntartható jövő érdekében. A fenntartható, zöld gondolkodás mostanra a munkaerőpiac és a képzések szinte minden szegmensében előtérbe került. Ez számos szakmát érint minden szektorban, az egészségügyi szakemberektől a környezetvédelmi tanácsadókig.

A fenntarthatóság egyre fontosabbá válik, különösen a technológiában, a termékfolyamatokban és a szolgáltatási szektorban. Mindenekelőtt a cleantech területen jártas, jól képzett szakemberek kompetenciáira van igény – amint azt a német kormány helyzetelemzése mutatja.

A „Cleantech” kifejezés eredetileg az USA -ból származik, és kezdetben összefoglalta az eddig meglévő megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos technológiákat. A tiszta technológia mára azonban továbbfejlődött, ez minden olyan folyamat, termék vagy szolgáltatás, amely jelentős energiahatékonysági fejlesztések, az erőforrások fenntartható felhasználása vagy környezetvédelmi tevékenységek révén csökkenti a negatív környezeti hatásokat. A cleantech alkalmazása tehát környezetbarát, fenntartható gazdasági növekedést eredményez.

Éppen ezért a fenntarthatóság már a szakképzésben is a tanítás szerves részévé vált. A németországi Szövetségi Szakmai Oktatási és Technológiai Hivatal (OPET) rámutatott, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat minden alkalommal figyelembe veszik, amikor vizsgarendeletet hoznak vagy felülvizsgálnak.

Mindenesetre a cleantech területen, amikor a személyzet toborzásáról van szó, inkább a keresett kompetenciákon van a hangsúly, mint a konkrét munkakörökön. A német álláshirdetések vizsgálata azt mutatja, hogy legtöbbször nem is feltétlenül a kívánt képesítések szerepelnek a kiírásokban, hanem inkább a munka betöltéséhez előnyt jelentő speciális készségek. Amint azt a tanulmány is mutatja, az alapszakképzés különösen alkalmas a cleantech szektorba való belépésre. Tehát ács, poliépítő, épületgépész, szaniterszerelő vagy szellőztetőrendszer-építő tanulók előnyben. A felsőfokú szakképzés műszaki területen is belépési lehetőségeket kínál, ami a cleantech ipart jelenti.

Forrás: https://www.nachhaltigleben.ch/naturschutz/nachhaltigkeit-ausbildung-370

Szerző: T.M.

Fotó: Smart Cities World

#fenntarthatosag #fenntarthatomunka #karrier #palyavalasztas #szakkepzés

H I R D E T É S