Sikeres nő
Forrás: Envato

Ezt tanítja a sikerről az Ördög Pradát visel című film

blank
blank

H I R D E T É S

Az Ördög Pradát című film egyértelműen az utóbbi évtized egyik legnagyobb klasszikusa. Nem is akarjuk elhinni, hogy már 16 éve annak, hogy bemutatták, ugyanis a főszereplőt alakító Anne Hathaway egyetlen percet sem öregedett, de a diktátor szerepében tetszelgő Miranda Priestlyt megformáló Meryl Streep is mesésen néz ki pedig már elmúlt 70 éves.

Az Ördög Pradát visel az a film, amit minden divatőrült ismer, de ez az a film, ami a karrierjük újragondolásában is nagyon sokaknak segített már, és örökérvényű klasszikusként valószínűleg még sok mindenkinek fog is. Persze joggal merülhet fel a kérdés, mégis miben segít egy vígjátékként definiált alkotás a karrierünk egyengetésében, éppen ezért alább összeszedtünk néhány dolgot, amiket az Ördög Pradát visel című filmből tanultunk.

A megjelenés igenis számít, legyen bármilyen a munkakörünk

Biztosan mind emlékszünk arra a pillanatra, amikor Andy Sachs (Anne Hathaway) slampos ruhában megérkezik a legnagyobb divatmagazinhoz állásinterjúra, a leendő kollégák és a főnöke pedig rosszallóan mérik végig az öltözékét, sőt meg is jegyzik neki, hogy nincs stílusérzéke. Nyilván a történet némileg elnagyolt, de ennek ellenére a való életben is nagyon fontos a megjelenés, pláne egy állásinterjún, hiszen bármerre is visz az utunk, az első benyomást nehezen lehet újra játszani.

Önbizalom növelés felsőfokon

A történetet mind ismerjük: Andy azért akar a nagynevű Miranda Priestly (Meryl Streep) mellett dolgozni, mert ha tőle ajánlólevelet kap, akkor bárhova bejuthat. Andy szürke kisegérként csöppen bele a divat világába, majd napról napra hozza fel magát és válik valóságos divatikonná a szemünk láttára. A külső változásokkal egyidejűleg pedig Andy elkezd szép lassan hinni magában. A rengeteg megaláztatás – mert kapott belőle bizony rengeteget – ellenére elkezdi végre elhinni, hogy jó, amit csinál, mert valahogy minden inger, ami csak érte ösztönzőleg hatott rá. Az önbizalma az első képkockától az utolsóig, fokról fokra nő, míg a végén egy magabiztos, karrierista, független nő tárul a szemünk elé, aki előtt gyakorlatilag kinyílik a világ, s aki a végén elnyeri a főnöke és a kollégái megbecsülését is. Hát, mi ez, ha nem egy valódi sikertörténet?

Ne hagyjuk, hogy hátráltassanak!

A film egyik igazi paradoxona, hogy bár Andynak van egy párja és barátai, mégis pont ők azok, akik valamilyen formán vissza akarják őt tartani. Ők azok, akik mindig visszarántják és valójában nem is akarják, hogy megtalálja magát, az útját, a hivatását. Emlékszünk arra a jelenetre, amikor Andy fiúja megsértődik, mert a munka miatt a lány elkésett a szülinapjáról? Aztán arra, hogy emiatt még az egyik barátja is rápirít? Nyilván, meg kell találni a munka és a magánélet közti egyensúlyt, és az is biztos, hogy a filmbéli Andynek ez az elején nehezen ment, de az is tény, hogy a párja, – akivel végül szakít is – és a barátai sem törekedtek arra, hogy megértsék Andy álláspontját és tiszteljék a döntését, amit a karrierje építésének az érdekében hozott.

Szeretnél még ehhez hasonló tartalmakat olvasni? Akkor tarts velünk legközelebb is, mert mutatunk pár olyan filmet, amit pályakezdőként érdemes volna megnézned.

Fotó: Envato

Szerző: Gerber Petra

H I R D E T É S