home office, otthoni munkavégzés, anya, gyermek, munkavállaló
Fotó: Envato

Kisgyerekes dolgozóként tényleg nem akarunk visszamenni az irodába?

blank
blank

H I R D E T É S

A covid járvány tetőzésekor számos cég küldte home officeba a dolgozóit, és bár a pandémia kezdetekor a családok számára nehéz feladatnak tűnhetett belerázódni, hogy mindenki – anya, apa, gyerek – otthon van, mostanra mégis egyre többen fedezték fel a távoli munkavégzés szépségeit.

Külföldi példák és tapasztalatok is előrevetítik, az otthoni munkavégzés létjogosultsága mára megkérdőjelezhetetlen.

Home officeba terelt minket a COVID

Bár a vélemények megoszlanak a munkába való személyes visszatérés kapcsán, az utóbbi idők tapasztalata szerint a szülők küzdenek az otthoni munkavégzés megtartásáért. A COVID járvány két évvel ezelőtti felbukkanása újraírta a játékszabályokat, erre pedig a szakértők is felhívják a cégek figyelmét. Nemrégiben a BBC jelentetett meg egy cikket, arról írnak, hogy a munkavállalók bebizonyították, az irodán kívül is el tudják végezni a munkát.

Ez gyakorlatilag azt is jelenti, hogy a munkáltatóknak a jövőben is engedni kell otthonról dolgozni az alkalmazottakat, máskülönben kockáztatják a tehetséges munkaerő felmondását.

Németországban még 2020-ban, az új helyzetre reagálva, választható munkavállalói jogként fogalmazták meg a home office lehetőségét, jogszabályban megerősítve.

Szülőként harcolunk a rugalmasabb munkáért

Szülőként egyébként egyre többen lépünk fel külföldön és itthon is azért, hogy a cégünk garantálja a rugalmasabb munkavégzés lehetőségét. A BBC cikkében egy Manchesteri székhelyű ügyvédi iroda munkajogásza, Sarah Russel idéz fel egy esetet: a történet szerint egy nő 185 ezer font értékben követelt kártérítést a munkáltatójától, mert elutasították a rugalmas munkaidőre vonatkozó kérését. Bár az eset még 2019-ben történt, így Russel ki is emeli, ekkor még nem volt az életünk része a koronavírus és a tartós home office, mégis a történet intő példaként szolgálhat az otthoni munkavégzés miatt dilemmázó cégek számára.

„Nagyon nehéz lesz azzal érvelni, hogy valódi üzleti igény van a teljes munkaidős irodai munkára, hiszen számos vállalkozás 18 hónapon keresztül dolgozott otthonról, anélkül, hogy az eredményük látványosan károsodott volna, vagy csökkent volna a termelékenység”

állítja Russel.

Van megoldás?

Nyilván van. Jó megoldás lehet, ha a hibrid munkavégzés mellett tesszük le a voksunkat, egyeztetve a kérdésben a munkáltatóval. Néhány nap az irodában, néhány nap otthon, ezzel mindenki nyer, igazi win-win szituáció.

H I R D E T É S