Check-in
Forrás: Envato

Lelki felkészülés nélkül jobb, ha útnak sem indulsz! A külföldi munka buktatói

blank
blank

H I R D E T É S

A külföldi munkával a saját bőrünket visszük a vásárra – mondja a szakértő.

Az elmúlt egy év sok esetben átalakította a külföldi munkavállalás lehetőségeit, sokan vannak azonban ma is, akik gondolkodnak azon, hogy más országban próbálnak szerencsét, oda mennek tanulni, vagy ott telepednek le. A folyamatok élethelyzettől és tervtől függően eltérőek, mégis vannak olyan aspektusok, amelyek közösek, amelyre egyformán fel kell készülni mindenkinek.  Ez pedig túl van a szakmán, az adminisztráción, a nyelvtudáson – ez a lelki felkészülés.

„A Covid miatt tavaly március végére egymillió európia polgár vesztette el a munkáját a járvány miatt. 2018-ban 17 millió ember élt vagy dolgozott más tagállamban, mint ahol született, illetve 1,4 millió azoknak a száma, akik ingáznak. Ez az európai népesség 4 százalékát jelenti, tehát nem túl mobilak az európai emberek. A legkevésbé mobilak a németek, a legmobilabbak a románok, akiknek közel 20 százaléka él és dolgozik külföldön.” – mondta Kerner Barbara, a Baranya Megyei Europe Direct irodavezetője.

A magyaroknál csökkenő tendencia figyelhető meg a mobilitást tekintve. Hivatalos adatok szerint 2018-ban a 20 és 60 év közötti munkaképes lakosság 5,2 százaléka élt életvitelszerűen külföldön. „A szakképzettséggel és diplomával rendelkező emberek jó eséllyel indulnak munkát vállalni külföldre, de használható nyelvtudás, szaktudás és minimális kezdőtőke nélkül senki ne tervezzen soha külföldi munkavállalást vagy oktatási célú mobilitást az Európai Unióban.” – hívta fel a figyelmet a szakember.

„A külföldi munka és tanulás egy nagyon komoly tanulási és fejlődési folyamat, hiszen túl kell élnem egy idegen környezetben. Már az is a fejlődési szakasz része, amikor elkezdem ezt szervezni. És azok, akik visszatérnek – teljesen mindegy, hogy hány évesek -, élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodnak, és nagyon komoly személyiségfejlődésen mennek keresztül. Komoly kapcsolatépítési képességgel, kommunikációs készséggel térnek haza, ami nem csak a nyelvtudást jelenti.” – mondta Kerner Barbara.

A járvány miatt újfajta mobilitás került előtérbe – a magyarok 60 százaléka szívesen vállalna munkát külföldi cégnél, ha költözés nélkül, home office-ból végezhetné el feladatait. A legtöbben osztrák, német, angol és amerikai cégeknél dolgoznának így. A nemzetközi távmunka pedig új kihívásokat is hoz a vállalatok számára. Magyarországon 86 százalékban, a tudományos területeken dolgozók és kutatók, valamint 70 százalék feletti arányban a HR és a menedzsment területen, továbbá 66 százalékban a mérnöki területeken dolgozók szeretnének leginkább így munkát vállalni.

Kérdések, amiket érdemes átgondolni indulás előtt: Milyen célt akarok elérni? Reálisan-e az elvárásaim? Tisztában vagyok-e a saját erősségeimmel és hiányosságaimmal? Számoltam-e az életkorommal? Mi lesz a családdal? Tisztában vagyok-e azzal, hogy meg kell küzdenem a honvággyal? Elég erős-e a megküzdési stratégiám? Fel vagyok-e készülve az esetleges kudarcra?

#kulfoldimunka #jarvany #munkavallalas #karrier #coaching

H I R D E T É S