Ha jelen vagy a munkaerőpiacon, akár alkalmazottként, munkaadóként, vagy vállalkozóként, az idei év remek lehetőségeket hozott az önmagadról és családodról történő gondoskodás területén is. Nagy Bálint pénzügyi és nyugdíj szaktanácsadó segít kiemelni, mire számíthatsz idén.

Jó hír, hogy az eddig sem elhanyagolható mértékű állami támogatások köre tovább bővült, árnyalódott, rugalmasságuk is fokozódott. Ha például valaki most gondolkodik azon, hogy otthont teremtsen, vagy már meglévő lakását, házát igyekszik felújítani, egyre kedvezőbb feltételek mellett teheti ezt meg.

Mint arról korábbi írásainkban már szó volt, az állam – természetesen saját érdekeit is figyelembe véve – igyekszik a népességszámot stabilan tartani, növelni, hogy jól működő, önmagát megújító rendszert tudjon fenntartani, többek között azért is, hogy gördülékenyen ki tudja fizetni a nyugdíjakat. Ennek megfelelően közös érdek a gyermeket vállaló családok támogatása. Az állam tehát mindig is igyekezett segíteni a családok otthonhoz jutását, régebben úgynevezett „szocpol” kedvezményekkel, és manapság is széles az ilyesféle támogatások köre.

Ide tartozik a CSOK, a falusi CSOK és a babaváró hitel már egy ideje, idén pedig új pillérként új konstrukciók jelentek meg a családvédelmi akcióterv részeként, amelyek még újabb kedvezményekkel kecsegtetnek.

Ilyen többek között az ÁFA visszaigénylése, (5%-os és 27%-os ÁFA visszaigénylésére egyaránt léteznek konstrukciók a CSOK-on belül), az illeték megszüntetése, az otthon-felújítási támogatások kedvező hitelkonstrukciókkal, illetve az új otthon megteremtése nulla százalékos lakáshitellel.

Hogy ezek egészen pontosan mit jelentenek, hogyan és milyen konstrukciók szerint vehetők igénybe, kik számára elérhető és kiknek nem, illetve az, hogy egy család, ha éppen ezekre nem is tud pályázni, akkor milyen más lehetőségek állnak rendelkezésére – mindezek megválaszolásához, ha érdekeltek vagyunk, érdemes belemélyedni a témába és széleskörűen informálódni.

Általánosságban arra számíthatunk, hogy a kedvezményezettek kizárólag a társadalombiztosításukat fizető munkaerőpiaci szereplők közül kerülhetnek ki – mind az Államkincstár, mind a bankok alaposan megvizsgálják ugyanis a hitelképesség körülményeit. Ezzel együtt, sohasem lehetünk benne biztosak, hogy nem jelennek-e meg újabb és újabb verziók, folyamatosan szűkítve azok körét, akik egyáltalán nem támogathatók. Ezeket, a laikusok számára sokszor rejtett lehetőségeket legtöbb esetben csak a magukat folyamatosan képző és a piacot régóta átlátó, hiteles szaktanácsadók tudják kiszúrni.

A legcélszerűbb tehát minden fenti okból kifolyólag egy pénzügyi tanácsadó segítségét, szaktanácsait kérni, hiszen ők folyamatosan „képben vannak” az összes konstrukcióval, és pillanatok alatt átlátják a lehetőségeket, hogy mindenki a leginkább személyére szabott verziókat ismerhesse meg, és a lehető legjobban járjon. Már csak azért is, mert közel sem biztos, hogy a már meglévő konstrukciók nem tehetők még kedvezőbbé.

Szerző: B.E.

#hitel #otthonteremtes #penzugy #csok #ado #munkaeropiac

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét