Woman wearing sport shoes at home

Az élet lényege a mozgás – te se ragadj egész napra a monitorhoz

blank
blank

H I R D E T É S

Az irodában vagy a home office-ban a képernyő előtt kuporogva azt gondolhatjuk, akkor vagyunk hatékonyak, ha minél több online egyeztetést zavarunk le iksz időn belül. Csakhogy az emberi szervezet gyári beállításai alapján mozgásra „tervezett”, és a hatásfoka, a teljesítménye is nő, ha funkcionálisan használjuk.

Ha nem is gondolunk rá nap, mint nap, attól még igaz: a kutatók, tudósok, természettudósok, filozófusok, evolúciós pszichológusok, biológusok gyakorlatilag mindenki, aki az élet tanulmányozásával foglalkozik, egyetért abban, hogy annak lényege nem más, mint a mozgás. Prof. Dr. Wilhelm Márta (PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézet) meglátásai.

Az anyagi világ állandó mozgásban van: az atomok, elemi részecskék szintjén, kémiai, biológiai értelemben egyaránt.

A munka, a teljesítmény és a mozgás kapcsolatban állnak egymással

A szervezet ideális működésekor nem mellékes a mozgás gyakorisága és intenzitása, a jó teljesítményhez pedig elengedhetetlen a fizikum kiegyensúlyozott és stabil állapota. Szívünk, az állandóan működő automatikus motor, alapszinten dolgozik a keringés és az idegrendszer anyagcseréjének, funkcióinak fenntartása érdekében.

A munkavégzés folyamán, ülőmunka esetében is,szervezetünkben fokozott oxigén és szénhidrátszükséglet alakul ki, amely folyamatos, ám ezt nem feltétlenül érzékeljük. Így oxigén- és tápanyag deficit keletkezik a sejtekben, miközben az elszállítatlan salakanyag felhalmozódik az alapjárat fenntartása okán. A salakanyagok eltávolításában a vesék is részt vesznek, illetve intenzívebb légzéssel is elősegíthető a folyamat. A fizikai passzivitás azonban ezeket a folyamatokat lassítja, tehát élettani hatása semmiképpen sem kedvező.

Ha mozgunk, fokozódik az anyagcsere, a salakanyagok is gyorsabban ürülnek, elégséges lesz az oxigénellátás és felhasználás

Kevesen tudják, de a hosszabb idejű, legalább egy órán át tartó, kis-, közepes-intenzitású terhelés optimálisabb a szervezet számára, nem feltétlenül az a hatásos, ha megszakadunk mozgás közben. Ily módon csökken az éhségérzet, a raktározott tápanyagok fokozatosan felszabadulnak és felhasználódnak a szervezetben.

Érdemes figyelembe venni, hogy ha mindig ugyanazt a mozgásformát választjuk, az egy idő után a szervezet számára már nem lesz „inger”. Sokan kedvelik például a közép-, vagy hosszútávfutást. A futás alapvetően minden izmot megmozgató komplex mozgásforma, csakhogy ha mindig ugyanazon a terepen, ugyanolyan minőségű levegőn, egyforma hosszú távon fut valaki, a szervezete egy idő után hozzászokik ehhez: az ízületek ugyanúgy terhelődnek, a szívműködés és a keringés mindig ugyanazon a ponton kezd el nagyobb fokozatra kapcsolni, és mindez egy idő után a test számára már afféle bevett gyakorlatnak minősül. Ha a terhelés változatos, ingernek bizonyul a mozgásforma megváltozása is, így optimálisabb lesz a kifejtett hatás.

Az ülőmunka a korábbiakban említett keringési alapjárat, miközben az idegsejtek anyagcseréje jelentős, oxigén-igényük nagy. Nem véletlen, hogy külföldön több helyen bevett gyakorlat már, hogy a monitoron kb. 50 percenként felúszik a munkafolyamat megszakítását és a mozgást célzó felhívás. A munkavédelmi ajánlások között ez hazánkban, mint uniós tagállamban szintén szerepel, ugyanakkor várnunk kell egy kicsit, mire a gyakorlat is utoléri az elveket.

A home office tovább csökkenti a mozgás mennyiségét

A monitorra meredéssel párosuló egész napos ücsörgést és mellkasnál végződő fejekkel való tárgyalássorozatot sokszor nem töri meg minimális fizikai aktivitás sem, így a test és az agy egyaránt hamar kimerül. Mozogjunk tehát legalább pár percet óránként! Nyissunk ablakot, vagy szaladjunk le a boltba és lehetőleg ne nassolnivalóért, a bezártság ugyanis a boltosok megfigyelései alapján is hajlamosít a túlfogyasztásra! Présbe került szervezetünk S.O.S. jelzéseit sokszor félreértelmezve még nagyobb galibát csinálunk, ha éhségnek fogjuk fel a szomjúság, vagy a mozgáshiány okozta tüneteket és válaszként fokozzuk a szénhidrátbevitelt.

Ha a bezárt edzőtermek miatt szomorkodnánk, vágjunk fel egy kis fát a szomszédban lakó idős házaspárnak, vagy kiránduljunk nagyokat a természetben, sétáljunk, szaladjunk egy-két kört a kutyával. A vidéken élők természetesen kedvezőbb helyzetben vannak úgy a frisslevegő, mint a rendelkezésre álló mozgástér tekintetében, ám még a nagyvárosokon belül is lehet zöldbe hívó, természetjáró jellegű programokat találni, csak elhatározás kérdése. Jót fog tenni testnek és léleknek egyaránt!

Szerző: B.E.

#munkaegeszseg #teljesitmeny #homeoffice

H I R D E T É S